Οικονομία

Για ποιους δανειολήπτες έρχονται ευχάριστες ειδήσεις

Για ποιους δανειολήπτες έρχονται ευχάριστες ειδήσεις
Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019 αποφάσισε η ΕΚΤ γεγονός που φέρνει ευχάριστες ειδήσεις για τους δανειολήπτες αν και ελάχιστα θα επηρεαστεί η δόση που καταβάλλουν οι περισσότεροι εξ αυτών.

Για τους υφιστάμενους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες έχουν παρατείνει έως τον Απρίλιο του 2025 το δίχτυ προστασίας για τους συνεπείς δανειολήπτες, το πάγωμα δηλαδή του Euribor που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2023. Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά έχει παγώσει στα επίπεδα του 2,70% για όσα συνδέονται με Euribor 1 μήνα, του 2,85% για Euribor 3 μηνών και για Saron 1,20% για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Το μέτρο αφορά σε όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και στα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023. 

Για τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και συγκεκριμένα κυμαινόμενου επιτοκίου, η διαφορά από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι ορατή από την πρώτη κιόλας δόση. Δεδομένου δε ότι στα στεγαστικά δάνεια καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο, η διαφορά θα είναι ακόμη πιο αισθητή για όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, θα μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Όπως αναμενόταν ευρέως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε, για πρώτη φορά από το 2019, σε μείωση των επιτοκίων, σε μια ταραχώδη διεθνή συγκυρία.

Αφού διατηρήθηκε στο ανώτατο όριο του 4% για εννέα μήνες, το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο στο 3,75% την Πέμπτη.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.