Οικονομία

Αναξιοποίητα χιλιάδες ακίνητα που έχουν περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου

Αναξιοποίητα χιλιάδες ακίνητα που έχουν περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου Φωτογραφία: Eurokinissi
Αυτά θα μπορούσαν να επιλύσουν το στεγαστικό πρόβλημα και να συγκρατήσουν τις τιμές και τα ενοίκια.

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2013 έως το 2018, καταγράφηκαν 450.000 αποποιήσεις κληρονομιών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Συνδυαστικά με τους ιδιώτες που κρατούν κλειστά περίπου 700.000 ακίνητα και τις τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει 25.000 οικιστικά ακίνητα, αθροίζονται σχεδόν 1 εκατομμύριο αναξιοποίητα ακίνητα. Αυτά θα μπορούσαν να επιλύσουν το στεγαστικό πρόβλημα και να συγκρατήσουν τις τιμές και τα ενοίκια.

Οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου για προγράμματα όπως το «Σπίτι Μου» για την ανακούφιση του στεγαστικού προβλήματος και την εξισορρόπηση των τιμών στην αγορά.

Το Δημόσιο δεν γνωρίζει ή δεν επιθυμεί να γνωστοποιήσει τον ακριβή αριθμό ή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που αποτελούν μέρος των κληροδοτημάτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του.

Το Δημόσιο δεν έχει θεσπίσει κάποιον φορέα για την ενεργή διαχείριση και αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Κατά συνέπεια, τα ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα, χωρίς να ενοικιάζονται ή να πωλούνται, ενώ οι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες δράσεις στεγαστικής πολιτικής δεν αντλούνται.