Οικονομία

Προσεχώς νομοσχέδιο για το «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας

Προσεχώς νομοσχέδιο για το «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας
Η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να θεσμοθετηθεί εκ νέου μέσω σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να λάβει την τελική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου, που ισχύει ήδη από το 2016, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής διεκδίκησης των περικοπών, καθώς το θέμα επηρεάζει χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες, και έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις.

Η κυβέρνηση, παρά τις αναμενόμενες έντονες αντιδράσεις, έχει αποφασίσει να επιλύσει το ζήτημα εντός του καλοκαιριού. Η μόνη πιθανότητα αναβολής είναι αν ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός απαιτήσει την προτεραιότητα άλλων νομοσχεδίων πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, οι εισηγήσεις προκρίνουν την ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του καλοκαιριού.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχθεί πιέσεις για να αμβλύνει τη διάταξη που εφαρμόστηκε στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ώστε να μειώσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο νόμος του 2016 ορίζει ότι οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος για μία τριετία μετά τον θάνατό του, και στη συνέχεια το ποσό μειώνεται στο 35%. Η περικοπή αυτή πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Το ζήτημα των αναδρομικών περικοπών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρέπει να αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τον ΕΦΚΑ, από τον Οκτώβριο του 2020 έως σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις, όπως η δυνατότητα επιλογής του δικαιούχου για την εφαρμογή της περικοπής στην χαμηλότερη σύνταξη και η πιθανότητα μερικής έκπτωσης ή πολλές δόσεις για την επιστροφή των αναδρομικών.