Οικονομία

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας αυτό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο. Ειδικότερα:

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με το νόμο, μετά την τριετία, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.
Υπάρχουν τρία σενάρια για ηπιότερη παρέμβαση:

1. Οι δικαιούχοι να επιλέγουν τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα μειωθεί κατά 50%.
2. Η δυνατότητα συνέχισης της απασχόλησης χωρίς ποινή στη σύνταξη, όπως ισχύει για συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας.
3. Η περικοπή να εφαρμόζεται μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στην ανταποδοτική.

Η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό σε περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου, θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει τη ρύθμιση, καθώς, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι προσφύγουν δικαστικά, θα χρειαστεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Οι συνταξιούχοι ζητούν την αλλαγή του νόμου και την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν στους δικαιούχους από το 2020 και μετά. Εάν το μέτρο επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ο κίνδυνος δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι να υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν. Επιπλέον, θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.