Οικονομία

Παράταση για τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας - Τα νέα δεδομένα

Παράταση για τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας - Τα νέα δεδομένα Φωτογραφία: SOOC
Τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη μία παράταση θα δοθεί στην αγωνία 60.000 δικαιούχων που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας καθώς η κυβέρνηση πάει πίσω τις μειώσεις των συντάξεων χηρείας λόγω του ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Βάσει του νόμου 4387/2016 -του γνωστού δηλαδή νόμου Κατρούγκαλου- έπρεπε να περικοπούν στο μισό οι συντάξεις χηρείας για όλους τους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα.

Όμως το 2019 «κουρεύτηκαν» μόνο αυτές του Δημοσίου και εκείνες του ΟΠΕΚΑ και δεν κόπηκαν του ιδιωτικού τομέα λόγω έλλειψης λογισμικού.

Αν και το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση δεν φαίνεται η κυβέρνηση να θέλει να φέρει τη διάταξη μέσα στο καλοκαίρι οπότε θα καθυστερήσει ακόμη η κατάθεση του.

Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!

Πάντως το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι μα μειωθεί κατά 50% η μικρότερη από τις δύο συντάξεις που λαμβάνει ο χήρος ή η χήρα.