Οικονομία

Έρχεται το νομοσχέδιο για το blockchain

Έρχεται το νομοσχέδιο για το blockchain
Η τεχνολογία blockchain έγινε γνωστή μέσα από το κρυπτονόμισμα bitcoin.

Η τεχνολογία blockchain έγινε γνωστή μέσα από το κρυπτονόμισμα bitcoin. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει έναν νέο τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης πληροφοριών, καθώς και έναν μηχανισμό συναίνεσης για την ολοκλήρωση συναλλαγών. Πολλοί πιστεύουν ότι, όπως το διαδίκτυο άλλαξε την ανταλλαγή πληροφοριών, η blockchain αλλάζει τον τρόπο που ανταλλάσσουμε αξία.

Μέσα σε μια πλατφόρμα blockchain, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε είδους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (cryptoassets), τα οποία μπορούν να μεταφερθούν, να ανταλλαχθούν και να διαπραγματευθούν μέσω ενσωματωμένων εφαρμογών.

Η blockchain είναι μια εφαρμογή του αποκεντρωμένου συστήματος λογισμικού. Αυτό το σύστημα είναι στην ουσία ένα μητρώο δεδομένων (ledger), όπου αποθηκεύονται και επαληθεύονται πληροφορίες. Δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή που διαχειρίζεται αυτό το μητρώο, αλλά όλοι οι κόμβοι του δικτύου το ενημερώνουν ταυτόχρονα αφού επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές βάσει του πρωτοκόλλου. Έτσι, όλοι οι κόμβοι έχουν πάντα την ίδια ενημερωμένη εικόνα του μητρώου.

Επομένως, ένα αποκεντρωμένο σύστημα λογισμικού είναι και κατανεμημένο, δηλαδή το μητρώο συναλλαγών τηρείται και ενημερώνεται από όλους τους κόμβους. Αυτή η αρχή είναι γνωστή ως κατανεμημένη τεχνολογία καθολικού (Distributed Ledger Technology – DLT).

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς για υποδομές αγοράς βασισμένες σε blockchain.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο παρέχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας με δημόσιους φορείς για την αποτελεσματική εποπτεία και αξιολόγηση της blockchain τεχνολογίας. Επιπλέον, καθορίζει τη διαδικασία μεταβίβασης χρηματοπιστωτικών μέσων που σχετίζονται με αυτήν την τεχνολογία.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί το πλαίσιο λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών (ν.4548/2018) σχετικά με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες βασισμένες σε blockchain. Εισάγονται νέοι ορισμοί για συναλλαγές επί τίτλων ανωνύμων εταιρειών σε μητρώα blockchain, και ρυθμίζονται διαδικασίες έκδοσης, τήρησης και μεταβίβασης μετοχών και ομολογιών, καθώς και η απόδειξη ιδιότητας μετόχου και ομολογιούχου.

Τέλος, το νομοσχέδιο τροποποιεί τον ν.4099/2012 για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.), προσθέτοντας νέους ορισμούς και κανόνες λειτουργίας για μερίδια Ο.Σ.Ε.Κ.Α. που εκδίδονται, καταχωρίζονται, μεταβιβάζονται και αποθηκεύονται με χρήση blockchain.