Οικονομία

Έρχονται νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Έρχονται νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Μπορεί το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα να ισχύει μειωμένος συντελεστής Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων, αλλά στο ορατό μέλλον οι φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τις αυξήσεις κεφαλαίων θα μειωθούν περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων έχει μειωθεί από 0,5% σε 0,2%. Ο νέος συντελεστής ισχύει για πράξεις συγκέντρωσης κεφαλαίων, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για τις οποίες η υποχρέωση καταβολής του φόρου γεννάται μετά την 11η Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ανώνυμη εταιρεία επιβαρύνεται με ένα επιπρόσθετο τέλος ύψους 0,1% υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο δεν επηρεάσθηκε από τη μείωση του συντελεστή.

Αλλά οι σχετικές επιβαρύνσεις θα περιορισθούν λόγω αλλαγών στην κοινοτική νομοθεσία. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στον υπόλοιπο κόσμο, το χρέος αντιμετωπίζεται φορολογικά πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια. Αυτή η άνιση μεταχείριση μεταξύ χρέους και ιδίων κεφαλαίων δημιουργεί μια μεροληψία στις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χρέους στον ευρωπαϊκό εταιρικό τομέα.

Τον Μάιο του 2022, για να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου φορολογικού περιβάλλοντος που θα εξισώνει τη χρηματοδότηση μέσω χρέους και ιδίων κεφαλαίων σε όλη την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για την παροχή επιδόματος μείωσης της μεροληψίας χρέους-κεφαλαίων (DEBRA). Η DEBRA θεσπίζει κανόνες τόσο για τη φορολογική ελάφρυνση στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου όσο και για τον περιορισμό της φορολογικής εκπεσιμότητας των τόκων δανείων.

Η επιδότηση για τα ίδια κεφάλαια θα υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ των καθαρών ιδίων κεφαλαίων στο τέλος του τρέχοντος φορολογικού έτους και των καθαρών ιδίων κεφαλαίων στο τέλος του προηγούμενου φορολογικού έτους, πολλαπλασιαζόμενη με ένα πλασματικό επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση θα παρέχεται μόνο για το ποσό των αυξήσεων των ιδίων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους.

Για να αντιμετωπιστεί η μεροληψία υπέρ του χρέους και των ιδίων κεφαλαίων, η DEBRA περιλαμβάνει έναν νέο περιορισμό στη φορολογική εκπεσιμότητα των τόκων που σχετίζονται με το χρέος: η πρόταση περιορίζει την εκπεσιμότητα των τόκων στο 85% των υπερβάλλοντων δαπανών δανεισμού (δηλαδή τόκοι που πληρώθηκαν μείον τόκοι που εισπράχθηκαν).

Η οδηγία DEBRA φαίνεται να ωφελεί πολλούς φορολογούμενους, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που δυσκολεύονται στη χρηματοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια θα απολαμβάνουν φορολογική ελάφρυνση, η οποία υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων με το προαναφερόμενο πλασματικό επιτόκιο.

Όπως με όλες τις προτάσεις που αφορούν στην άμεση φορολογία, απαιτείται ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την εφαρμογή της οδηγίας. Απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τελική οδηγία και πώς τα κράτη-μέλη θα υλοποιήσουν τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.