Οικονομία

Κομισιόν: Βλέπει αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, αλλά και διαρθρωτικές αδυναμίες

Κομισιόν: Βλέπει αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, αλλά και διαρθρωτικές αδυναμίες
Αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και διαρθρωτικές αδυναμίες διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά τα επόμενα χρόνια, με την ανάπτυξη να συνεχίζει να υπερβαίνει το μακροπρόθεσμο δυναμικό. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2023, σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, που ήταν μόλις 0,4%. Η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση της παραγωγής θα ανακτήσει δυναμική, με την υποστήριξη της επιτάχυνσης των επενδύσεων και της σταθερής ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, φτάνοντας το 2,2% το 2024 και το 2,3% το 2025.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε σταθεροποιηθεί από τα μέσα του 2023, αναμένεται να μειωθεί με μέτριο ρυθμό, φτάνοντας στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά, εξαιτίας του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και της σταθερής αύξησης των μισθών, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, λόγω του ισχυρού κατακερματισμού της αγοράς εργασίας. Η έκθεση σημειώνει ότι οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι περιορισμένες, παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων.

Παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, το έλλειμμα παραμένει υψηλό και αναμένεται να περιοριστεί μόνο μέτρια τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών. Το ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού βελτιώθηκε το 2023 και προβλέπεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024 και στο 0,8% το 2025.

Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει διάφορα δημοσιονομικά μέτρα για το 2024, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία το 2023, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να παραμένουν υψηλά.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τους servicers προχωρά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε περαιτέρω το 2023, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της, έχοντας αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2023. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2024 και το 2025 είναι χαμηλές, λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους.