Οικονομία

Χατζηδάκης: Η ΕΤΕπ πρέπει να αναλάβει ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης

Χατζηδάκης: Η ΕΤΕπ πρέπει να αναλάβει ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η ΕΤΕπ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Ecofin και του Eurogroup.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το Νέο Στρατηγικό Χάρτη για την περίοδο 2024-2027, ο οποίος περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια και την Άμυνα. Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των πιστωτικών γραμμών της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις του τομέα ασφάλειας και άμυνας και αναθεώρηση του ορισμού του «dual use», διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση στρατιωτικών υποδομών. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και κάλεσε για γρήγορη υλοποίηση του σχεδίου.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της πολιτικής Συνοχής ως βασικού πυλώνα των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ, με το 45% των χρηματοδοτήσεων να εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο, ενισχύοντας τη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων πολιτών.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσίασε την έκθεση του Ταμείου για την οικονομία της Ευρωζώνης. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρωπαϊκής οικονομίας, περιλαμβάνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, εμβάθυνση της κοινής αγοράς, ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και μεγαλύτερη υποστήριξη των κοινών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ECOFIN, συζητήθηκε η χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας και η «Δέσμη νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ». Η Εσθονία εξέφρασε αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει σε δημοσιονομική εποπτεία επτά κράτη μέλη. Η αξιολόγηση για την Ελλάδα ήταν θετική τόσο για τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.