Οικονομία

Τι αλλάζει στους εταιρικούς μετασχηματισμούς – Προαναγγελία Χατζηδάκη

Τι αλλάζει στους εταιρικούς μετασχηματισμούς – Προαναγγελία Χατζηδάκη
Η κυβέρνηση εισάγει ένα σύγχρονο, απλό και διαφανές πλαίσιο για εταιρικούς μετασχηματισμούς, φορολογικά κίνητρα και αυξημένες επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο Mergers & Acquisitions Summit, που διοργάνωσε το Money Review.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων, ικανών να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο και να προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, αυτές οι διαδικασίες ενισχύουν την προσέλκυση επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την προώθηση των συγχωνεύσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Αυτές περιλαμβάνουν:

- Νέο νομοσχέδιο για εταιρικούς μετασχηματισμούς, που θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση. «Σήμερα, το νομικό πλαίσιο είναι διάσπαρτο και αποσπασματικό, κάτι που δεν διευκολύνει τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

- Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. «Η καινοτομία και η μεγέθυνση είναι έννοιες αλληλένδετες», πρόσθεσε ο υπουργός.

- Πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα εφαρμοστούν μέχρι το φθινόπωρο. Ειδικότερα, θα δοθούν περαιτέρω επιχορηγήσεις για επενδύσεις από επιχειρήσεις που προέκυψαν από συγχωνεύσεις.

«Για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, που προϋποθέτει μεγαλύτερες, πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Με κίνητρα και χωρίς εξαναγκασμούς, γιατί δεν είμαστε σοβιετική χώρα. Δεν υπάρχει οικονομολόγος που να μην συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός.