Οικονομία

Τι ισχύει με το χαράτσι σε μπουκαλάκια νερό, αναψυκτικά και μπύρες

Τι ισχύει με το χαράτσι σε μπουκαλάκια νερό, αναψυκτικά και μπύρες
Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά το περιβαλλοντικό τέλος που θα βάλει καπέλο στις τιμές στα μπουκαλάκια το νερό, τις μπύρες και τα αναψυκτικά.

Μόλις άρχισαν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες και η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, εντάθηκαν οι ανησυχίες για τις επικείμενες αυξήσεις τιμών. Σύμφωνα με προηγούμενη υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2022, με την έναρξη εφαρμογής του νέου Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS), οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού, των αναψυκτικών, της μπύρας κ.ά., σε συσκευασίες από πλαστικό ή αλουμίνιο, θα αυξηθούν έως και 20%.

Το περιβαλλοντικό τέλος (αντίτιμο εγγυοδοσίας) θα ξεκινά από 10 λεπτά για το μπουκαλάκι νερού των μισού λίτρου και θα φτάνει στα 15 λεπτά για συσκευασίες από μισό λίτρο και πάνω. Οι αυξήσεις στο νερό και τα αναψυκτικά έχουν ήδη ξεκινήσει, ανεξάρτητα από το DRS, λόγω του ότι ο πληθωρισμός για αυτά τα είδη το 2024 κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά.

Πράσινη επιβάρυνση και εξαργύρωση με κουπόνια

Θεωρητικά, το επιπλέον ποσό που θα πληρώνει ο καταναλωτής για το εμφιαλωμένο νερό, την μπύρα ή το αναψυκτικό, θα το εξαργυρώνει αργότερα, πιθανώς με κουπόνι. Αυτό θα γίνεται αφού επιστρέψει τη φιάλη ή το κουτάκι σε καθορισμένο σημείο συλλογής για να οδηγηθεί μετά στην ανακύκλωση, όπως προβλέπει ο νόμος για το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΣΕΔΑ), το οποίο περιλαμβάνει το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS).

Στην πράξη, όλο αυτό το σύστημα είναι αβέβαιο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα σημεία επιστροφής των συσκευασιών, είτε μηχανικά είτε χειροκίνητα, ούτε έχουν δημιουργηθεί οι σύνθετοι μηχανισμοί που απαιτούνται για την αποτελεσματική περισυλλογή και ανακύκλωση των επιστρεφθέντων συσκευασιών – π.χ. τα δίκτυα μεταφοράς-logistics. Το σύστημα επρόκειτο να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023, πήρε αναβολή για τον Ιούλιο του ίδιου έτους, μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο και έκτοτε πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και χρονοδιαγράμματα.

Σενάρια αυξήσεων... και μια αινιγματική διάψευση

Τα νέα σενάρια περί αυξήσεων σε εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και μπύρες, ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουνίου, μετά την κυκλοφορία πληροφορίας ότι το σύστημα DRS θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με προηγούμενο ΦΕΚ.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με μια λακωνική και καθόλου επεξηγηματική ανακοίνωση, διέψευσε την ύπαρξη νέου ΦΕΚ, χωρίς όμως να δίνει καμία διευκρίνιση για το τι θα ισχύσει τελικά, πότε θα εφαρμοστεί το DRS και κυρίως γιατί υπάρχουν συνεχείς, αθόρυβες καθυστερήσεις.