Οικονομία

Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους

Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους Φωτογραφία: Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους
Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους Λήγει σήμερα στις 24:00 το βράδυ η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 πτυχιούχους ανέργους ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση ώστε να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στους ενδιαφερόμενους.

Με το νέο πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ παρέχονται σε 7.000 άνεργους, αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
* Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών
* Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 832 ωρών.
* Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης
Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:
* Βαθμός Κτήσης Πτυχίου.
* Ηλικία υποψηφίου.
* Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή/και συζύγου (οικονομικό έτος 2014)
* Χρόνος ανεργίας
Ημερομηνίες Υποβολής αιτήσεων
1) Για τους ωφελούμενους πτυχιούχους ανέργους: από 22.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00

Οι αιτήσεις όπως ήδη γνωστό γίνονται στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr ηλεκτρονικά. Ο ΟΑΕΔ έχει αναρτήσει οδηγίες σχετικά με ωφελούμενους και παρόχους με την μέθοδο των ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

1.    «Ποιο εισόδημα είναι το σωστό να λάβουμε υπόψη»

Απ. Το εισόδημα ως μοριοδοτούμενο κριτήριο προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα του οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα 2013). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν και διασταυρωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.
2.    «Κατοικώ στο Αίγιο μπορώ να κάνω αίτηση στη Περιφέρεια Θεσσαλονίκης?

Απ. Κάθε υποψήφιος ωφελούμενος μπορεί να κάνει  αίτηση σε οποιαδήποτε περιφέρεια αρκεί να παρακολουθήσει τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στη περιφέρεια που κατέθεσε την αίτηση.

3.    Τι ασφαλιστική κάλυψη έχει το πρόγραμμα για τους ωφελούμενους?
Απ. Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
4.    Όπου δεν έχει εκδοθεί πτυχίο, γίνονται αποδεκτές Βεβαιώσεις Περάτωσης Σπουδών.

5.    Έχω γεννηθεί στις 11-9-1988 είμαι «έως 26 ετών» η άνω των 26 ετών?
Απ. Οι γεννηθέντες από 1-1-1988 και μετά θεωρούνται «έως 26 ετών». Όσοι δεν έχουν υπολογίσει σωστά τα μόρια, θα διορθωθούν από το σύστημα βάσει των στοιχείων (ημερομηνία γέννησης) που διαθέτει ο ΟΑΕΔ

6.    Ως Δηλωθέν εισόδημα υπολογίζεται το «Το Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα» (πίνακας Γ1) υπόχρεου και συζύγου και το εισόδημα των εξαρτημένων μελών εφόσον υπάρχουν.

ΙΙΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1.    «Οι Πάροχοι συμβουλευτικής πρέπει να έχουν και έδρα στην Διοικητική Περιφέρεια που υποβάλλουν το πρόγραμμα?»

Απ: Ο πάροχος Συμβουλευτικής μπορεί να έχει έδρα σε οποιαδήποτε Διοικητική Περιφέρεια

2.    «Πάροχοι Συμβουλευτικών Υπηρεσιών θα μπορούν να ανήκουν στο δημόσιο η ευρύτερο δημόσιο τομέα?
3.    Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου νοείται ως Πάροχος Συμβουλευτικών υπηρεσιών?»

Απ. Ως Πάροχοι συμβουλευτικών Υπηρεσιών νοούνται μόνο ιδιωτικές Εταιρίες η ενώσεις Ιδιωτικών Εταιριών οι οποίες βάσει του καταστατικού τους αλλά και του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας(ΚΑΔ) προσφέρουν Υπηρεσίες Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. (πρέπει να διαθέτουν σχετική εμπειρία)

4.    «Οι εταιρίες Συμβουλευτικών Υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν τζίρο 300.000 € κατ’ έτος. Ο τζίρος θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά υπηρεσίες Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού η τον συνολικό τζίρο της εταιρίας?»

Απ. «Ως Πάροχοι ΣΥΥ νοούνται οι εταιρείες ή ενώσεις εταιρειών οι οποίες βάσει του καταστατικού τους παρέχουν ΚΑΙ υπηρεσίες διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία σε έργα και δραστηριότητες διαχείρισης και ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα). Αυτή η εμπειρία θα πρέπει να αποδεικνύεται ,την τελευταία τουλάχιστον τριετία, με ένα κύκλο εργασιών ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ κατ’ έτος ( ισολογισμοί ετών 2011-12-13).»

Ο ζητούμενος Πάροχος ΣΥΥ θα πρέπει να έχει εμπειρία στις Υπηρεσίες Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυτό αποδεικνύεται από τον κύκλο εργασιών για αυτές τις υπηρεσίες. Αν ο Πάροχος ΣΥΥ έχει και άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να αποδείξει (με συμβάσεις, τιμολόγια κλπ) ότι έχει πραγματοποιήσει έργα ύψους τουλάχιστον 300.000 € κατ’ έτος σε Υπηρεσίες Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Επομένως:
Α) Εάν συμμετέχει στην Κ/Ξ ένας πάροχος ΣΥΥ τότε αυτός θα πρέπει να διαθέτει τζίρο 300.000€ και έξι άτομα προσωπικό
Β) Εάν στην Κ/Ξ συμμετέχουν δυο η περισσότεροι πάροχοι ΣΥΥ τότε ο κάθε ένας θα πρέπει να έχει τα ανωτέρω στοιχεία (τζίρο 300.000€ και έξι άτομα προσωπικό)
Γ) Εάν στην Κ/Ξ συμμετέχουν πάροχοι ΣΥΥ σε ένωση, τότε τουλάχιστον ένας πάροχος ΣΥΥ θα πρέπει να έχει τα ανωτέρω προσόντα (τζίρο 300.000€ και έξι άτομα προσωπικό)

4α. Δεδομένου ότι έχουμε δεχτεί πολλά αιτήματα από παρόχους ΣΥΥ θα γίνουν δεκτά έργα ύψους 300.000€ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ την τελευταία τριετία (οικονομικά έτη 2012, 2013, 2014)

5.    Μπορεί να είναι Leader της Κοινοπραξίας πάροχος που δεν έχει δομή σε περιφέρεια που θα δραστηριοποιηθεί η Κοινοπραξία? (δομή διαθέτει άλλο μέλος της Κοινοπραξίας).
ΑΠ. Κάθε Κοινοπραξία πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μια ιδιόκτητη δομή (Κεντρική Δομή η Παράρτημα) στην Περιφέρεια που δηλώνει ότι θα δραστηριοποιηθούν. Επομένως είναι δυνατόν ο Leader να μην έχει δομή στις Περιφέρειες που θα δραστηριοποιηθεί η Κοινοπραξία αλλά κάποιο μέλος της.

6.    Εταιρίες ΣΥΥ με έδρα την Κύπρο μπορούν να συμμετέχουν ως πάροχοι ΣΥΥ η σε Ενώσεις ΣΥΥ?
ΑΠ: Εφόσον διαθέτουν τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης μπορούν να συμμετέχουν ανεξάρτητα από την τοποθεσία της έδρας τους.

7.    Μια εταιρία ΣΥΥ μπορεί να συμμετέχει μέσω Ένωσης εταιριών ΣΥΥ σε περισσότερες από μια Κοινοπραξίες?
ΑΠ:  Μια εταιρία ΣΥΥ μπορεί να συμμετέχει σε μόνο μια κοινοπραξία. (είτε μόνη της είτε σε ένωση)

8.    Μια εταιρία συμβούλων έχει την απαιτούμενη εμπειρία στις υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού. Αν έχει κάνει επέκταση ΚΑΔ μετά την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης θεωρείται επιλέξιμη?
ΑΠ:  Μετά την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης(16-12-2014) δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή στον ΚΑΔ των εταιριών ΣΥΥ.

9.    Ο Project manager Συμβουλευτικής θα πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ (για τα ΑΕΙ) η μέλος ΕΠ (για τα ΤΕΙ)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

•    Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα (ΝΠΙΔ), Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναπτυξιακές Εταιρίες Περιφερειών, OTA δεν μπορούν να είναι Πάροχοι Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
•    Μετά την υποβολή της αίτησης από τους δυνητικούς ωφελούμενους καμία αλλαγή δεν γίνεται δεκτή.
•    Η εμπειρία των εταιριών ΣΥΥ για να υπολογισθεί, θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα σε έργα η δραστηριότητες διαχείρισης και ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο είτε και τους δυο μαζί.
•    Δεν γίνεται αποδεκτή η εμπειρία σε ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ
•    Ως εταιρία ΣΥΥ νοείται και η μορφή «ατομική επιχείρηση» φυσικό πρόσωπο αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις της πρόσκλησης (προσωπικό κλπ)
•    Οι πάροχοι ΣΥΥ θα πρέπει να έχουν «ΚΑΔ δραστηριότητας» 70.22.14 «Υπηρεσίες Παροχής Συμβουλών σε θέματα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού» Σε περίπτωση που διαθέτουν ΚΑΔ 70.22.00, τα τιμολόγια και οι συμβάσεις θα πρέπει να αναφέρονται στον 70.22.14.
•    Σωματεία και εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν μπορούν να είναι Πάροχοι Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
•    Όπου δεν υπάρχει οδός (πχ. επαρχιακός δρόμος, χωριό κλπ) επαναλαμβάνεται η ονομασία της μικρότερη περιοχής που προσδιορίζει τη θέση. Πχ Άνω οικισμός… (ταχυδρομική διεύθυνση)

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
Σελ. 28 : Διαγράφονται οι λέξεις «Δηλώσεων Επιχειρήσεων/Φορέων Πρακτικής Άσκησης»
Σελ. 39 : Διαγράφεται η λέξη « και πιστοποίησης»

ΠΑΡΟΧΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

1.    «Η επιστολή πρόθεσης συνεργασίας για κάθε επιχείρηση με την οποία θα συνεργαστεί ο Πάροχος κατάρτισης ανά Διοικητική Περιφέρεια »
Μήπως εννοείται ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας ?

Απ. Με την έννοια «επιστολή πρόθεσης συνεργασίας» εννοούμαι ότι ο Πάροχος Κατάρτισης και η επιχείρηση θα υπογράψουν ένα «Ιδιωτικό Προσύμφωνο Συνεργασίας» το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αναφέρονται στο Κεφ. 3.3.παρ.Γii. Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής της Κ/Ξς για εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ το σχετικό προσύμφωνο. Μετά όμως την εγγραφή της στο Μητρώο Παρόχων, θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της, προκειμένου οι ωφελούμενοι να ενημερώνονται πριν την επιλογή παρόχου.

2.    «Κάθε Κοινοπραξία μπορεί να συμμετέχει σε έως δυο (2) Διοικητικές Περιφέρειες, πρέπει δε να διαθέτει τουλάχιστον μια ιδιόκτητη Δομή (Κεντρική Δομή η Παράρτημα ) στην Διοικητική Περιφέρεια που δηλώνουν ότι θα δραστηριοποιηθούν»
Αυτό σημαίνει ότι η δομή πρέπει να είναι ιδιοκτησία της Κοινοπραξίας, του Leader η κάποιου μέλους της Κοινοπραξίας?

Απ. Με την έννοια «ιδιόκτητη Δομή (Κεντρική Δομή η Παράρτημα)» νοούνται οι Δομές των Παρόχων Κατάρτισης για τις οποίες έχουν Πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ ως Δομές του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και έχουν λάβει Κωδικό Πιστοποίησης. (με άλλα λόγια δεν είναι ενοικιαζόμενες Δομές από άλλον Πάροχο)

3.    Εάν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι και Πάροχος ΣΥΥ μπορεί να συμμετέχει και ως Πάροχος ΣΥΥ?

Απ.:  Ο Πάροχος Κατάρτισης και ο Πάροχος ΣΥΥ  πρέπει να είναι διακριτοί (Διαφορετικό ΑΦΜ)
 

4.    Τι είδους εργασιακή σχέση με τον πάροχο κατάρτισης πρέπει να έχουν τα 6 άτομα που απασχολούνται σ’ αυτόν ως προσωπικό την τελευταία τριετία.?

Απ:  
1.    Όσοι εμπεριέχονται στην ΑΠΔ
2.    Όσοι εκ της ηγεσίας (διευθύνοντες σύμβουλοι, η εκτελεστικά μέλη ΔΣ) είναι ασφαλισμένοι στον οικείο ασφαλιστικό φορέα
3.    Οι ομόρρυθμοι εταίροι των ΟΕ ΕΕ και οι διαχειριστές των ΕΠΕ
4.    Όσοι έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΠΠΕΠ ως διευθυντές ΚΕΚ η διευθυντές κατάρτισης
5.    Εξαιρούνται τα μέλη ΔΣ αστικών οργανισμών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Προσοχή: Στις περιπτώσεις 2,3,4 είναι απαραίτητη τη αποστολή βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Τα παραπάνω ισχύουν και για τους παρόχους συμβουλευτικής.