Οικονομία

Αναβάθμιση της Alpha Bank σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από την Moody's

Αναβάθμιση της Alpha Bank σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από την Moody's Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η αναβάθμιση της Alpha Bank αποδίδεται στη σημαντική πρόοδο της τράπεζας σε διάφορους τομείς της.

Η Alpha Bank κατέγραψε σημαντική αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's Ratings, κατακτώντας επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια.

Η αναβάθμιση αυτή αποδίδεται στη σημαντική πρόοδο της τράπεζας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, της ενίσχυσης των κεφαλαίων και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Η αναγνώριση αυτή, η οποία ενισχύει περαιτέρω το ισχυρό προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας, συνοδεύεται από θετικές προοπτικές για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Moody's Ratings αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Alpha Bank σε Baa3 από Ba1, καθώς και την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης σε Baa3 από Ba1. Επιπλέον, το χρέος μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από B1, ενώ η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3.

Η αναβάθμιση αυτή επιβεβαιώνει τη δυναμική της Alpha Bank για υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία και ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της τράπεζας, η χαμηλότερη βάση κόστους, και τα αναμενόμενα οφέλη από τη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit συνέβαλαν καθοριστικά στις θετικές αυτές εξελίξεις.

Οι θετικές προοπτικές που συνοδεύουν την αξιολόγηση της τράπεζας αντανακλούν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού της προφίλ, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Η αναβάθμιση αυτή καθιστά επίσης το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank ελκυστικότερο σε ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.