Οικονομία

Οι ψηφιακές πληρωμές «αυγατίζουν» τα φορολογικά έσοδα

Οι ψηφιακές πληρωμές «αυγατίζουν» τα φορολογικά έσοδα
Η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαντική θετική επίδραση στα φορολογικά έσοδα, ακόμα και μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ετήσια θετική επίδραση της επέκτασης των πληρωμών με κάρτες στα έσοδα από ΦΠΑ εκτιμάται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η μελέτη αναφέρει ότι για κάθε 10 ευρώ νέων δαπανών με κάρτες το 2022, εκτιμάται ότι 0,67 ευρώ αντιστοιχούσε σε προηγουμένως αδήλωτα έσοδα ΦΠΑ. Ορισμένες κατηγορίες ηλεκτρονικών πληρωμών παρουσιάζουν υψηλότερη συσχέτιση με τη φορολογική συμμόρφωση, ειδικά στους τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και των εστιατορίων/μπαρ και άλλων υπηρεσιών.

Η χρήση καρτών έχει διευρυνθεί σημαντικά στην Ελλάδα, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls το 2015 και την πανδημία του Covid-19. Η ταχύτητα εξάπλωσης της χρήσης καρτών πληρωμών στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ-27. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2014 και 2022, η σωρευτική αύξηση στη χρήση καρτών άγγιξε τις 20 φορές ως προς τον αριθμό συναλλαγών και τις 9 φορές ως προς την αξία των συναλλαγών.

Το 2023, σχεδόν 4 στις 10 συναλλαγές με κάρτες αφορούσαν υπηρεσίες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2015, όταν η αναλογία ήταν μικρότερη από 2 στις 10. Παρόλα αυτά, το σημερινό μερίδιο παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με το πραγματικό μερίδιο των υπηρεσιών στην κατανάλωση, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 45% το 2023.

Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ο κλάδος με τις περισσότερες συναλλαγές με κάρτα, τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών (35,2% το 2023) όσο και ως προς την αξία (25,7%). Ακολουθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας με αξία συναλλαγών 8,8% και τα πρατήρια καυσίμων με 8%. Όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτα, το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο έχει ο κλάδος της εστίασης με 14,6%, ενώ ακολουθούν οι άλλες λιανικές αγορές με 8,8%.