Οικονομία

Επενδυτικό κενό, χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλό χρέος «πληγές» για την ελληνική οικονομία

Επενδυτικό κενό, χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλό χρέος «πληγές» για την ελληνική οικονομία
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες και προκλήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά της μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και οι αδυναμίες που παρατηρούνται ενδέχεται να ανακόψουν την πορεία ανάπτυξης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει σημαντικό. Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό, το οποίο για το 2023 ήταν περίπου 8% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό το κενό οφείλεται κυρίως στη βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2008 και στις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει χαμηλή, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η σχέση παραγωγικότητας και μισθών, αν και θετική, δεν είναι αρκετή για να ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει σημειώσει μείωση τα τελευταία χρόνια. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023. Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η πίεση για τη διαχείριση του χρέους παραμένει υψηλή.

Η ανεργία, αν και μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με αύξηση των κενών θέσεων εργασίας κατά 103,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό. Ο πληθωρισμός για τον Μάιο του 2024 διαμορφώθηκε στο 2,4%, σημαντικά χαμηλότερα από το 3,2% του Απριλίου, αλλά οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν υψηλές, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά.