Διεθνή

Γαλλία: «Τριγμοί» για Μακρόν - Πρώτη η Λεπέν σε νέα δημοσκόπηση των FT

Γαλλία: «Τριγμοί» για Μακρόν - Πρώτη η Λεπέν σε νέα δημοσκόπηση των FT Φωτογραφία: AP
Nέα δημοσκόπηση ταρα΄ζει τα νερά στη Γαλλία καθώς οι ψηφοφόροι φέρεται να εμπιστεύονται το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρί Λεπέν, με τον Μακρόν να κατρακυλά στις προτιμήσεις.

Οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο το RN της Μαρίν Λεπέν για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου στη Γαλλία. Ο πληθωρισμός έχει πλήξει τη φήμη της κυβέρνησης Μακρόν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της δημοσκόπησης. 

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι που έχουν απογοητευτεί από τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στο RN της Μαρίν Λεπέν για την οικονομία.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο το ακροδεξιό Rassemblement National από οποιοδήποτε άλλο κόμμα για τη διαχείριση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, παρά τα ανεκπλήρωτα σχέδια μείωσης φόρων και δαπανών και την έλλειψη εμπειρίας στην κυβέρνηση.

Τα ευρήματα από μια δημοσκόπηση της Ipsos για τους Financial Times δείχνουν την ανηφόρα που αντιμετωπίζει η κεντρώα συμμαχία του Εμμανουέλ Μακρόν, Ensemble, ενόψει των εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η στρατηγική της εκστρατείας της συμμαχίας επικεντρώνεται στο να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η εγκατάσταση μιας ακροδεξιάς ή αριστερής κυβέρνησης θα καταστρέψει την οικονομία και τελικά θα απαιτήσει αυξήσεις φόρων.

Η έρευνα, που διεξήχθη στις 19-20 Ιουνίου, βρήκε ότι το 25% των ερωτηθέντων έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο RN της Μαρίν Λεπέν για να λάβει τις σωστές αποφάσεις σε οικονομικά θέματα, σε σύγκριση με το 22% για την αριστερή Νέα Λαϊκή Ενότητα και μόλις 20% για τη συμμαχία του Μακρόν.

Οι Γάλλοι θεωρούν την Λε Πεν ως την καταλληλότερη για την διαχείριση της οικονομίας

Το RN κατατάχθηκε πρώτο στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στη μείωση των φόρων. Εντυπωσιακά, κατατάχθηκε επίσης πρώτο στη μείωση της ανεργίας, μια μεγάλη επιτυχία της προεδρίας του Μακρόν, κατά την οποία η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 15 ετών πριν αυξηθεί ξανά πέρυσι.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι εμπιστεύεται το RN περισσότερο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Η συμμαχία του Μακρόν και η NPF, που έχουν τεράστια σχέδια φόρων και δαπανών, ήταν ισόπαλες στο 17%.

Τα δεδομένα φαίνεται να υποστηρίζουν το μήνυμα που λένε οι συνεργάτες της εκστρατείας του Μακρόν ότι ακούν από τις πόρτες: έχοντας δοκιμάσει τα πάντα, οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στο RN.

«Αυτή η δυναμική συνδέεται αναμφίβολα με τη στρατηγική “κανονικοποίησης” του RN, αλλά και με την απογοήτευση που προκάλεσε η αριστερά υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια η μακρονισμός, και τις δυσκολίες της αριστεράς να παρέχει μια αξιόπιστη και συνεκτική αντιπολίτευση στον Μακρόν», δήλωσε ο Ματιέ Γκαρντάρ, δημοσκόπος στην Ipsos.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το RN θεωρείται ως ένα κόμμα που είναι, αν όχι ικανό, τουλάχιστον όχι λιγότερο ικανό από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς».

Μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV και τη La Tribune Dimanche που δημοσιεύτηκε το Σάββατο βρήκε επίσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα του RN θεωρείται πιο θετικά από αυτό της αριστεράς ή της συμμαχίας του Μακρόν.

Ωστόσο, βρήκε επίσης ότι το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι το πρόγραμμα του RN δεν είναι αξιόπιστο, σε σύγκριση με το 36% που είπε ότι είναι.

Η ακροδεξιά πολέμησε στις προεδρικές εκλογές του 2022 με πολιτικές που κοστολογήθηκαν ανεξάρτητα σε πάνω από 100 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του RN και υποψήφιος πρωθυπουργός, έχει μειώσει αυτές τις υποσχέσεις τις τελευταίες μέρες και είπε ότι θα διεξάγει πρώτα έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Αλλά το κόμμα είναι αποφασισμένο να μειώσει άμεσα τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα και να αντιστρέψει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τον Μακρόν από τα 64 στα 62. Αυτές οι δύο πολιτικές μόνες τους θα μπορούσαν να κοστίσουν 20-30 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα σχέδια του RN στερούνται σοβαρών προτάσεων αύξησης των εσόδων.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είπε ότι τα σχέδια του RN ήταν «δημοσιονομικά ανεύθυνα. Τα δώρα κοστίζουν χρήματα. Τα χρήματα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι στο πρόγραμμα».

Οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούν να παρουσιαστούν ως το μόνο αξιόπιστο κόμμα της κυβέρνησης και τους αντιπάλους τους ως ανεύθυνους. Η εμπειρία του RN στην εξουσία εκτείνεται στη διοίκηση δύο μικρών πόλεων στο νότο της χώρας.

«Επτά χρόνια δουλειάς θα μπορούσαν να καταστραφούν από επτά ημέρες αποφάσεων... μην ενδώσετε στις σειρήνες του RN», είπε ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σε συγκέντρωση Γάλλων επιχειρηματιών την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης στοχεύσει τα οικονομικά διαπιστευτήρια της NFP, μιας ομάδας που περιλαμβάνει το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise, κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές.

Την Παρασκευή, η NFP παρουσίασε νέα σχέδια δαπανών αξίας 150 δισ. ευρώ για τα τρία χρόνια έως το 2027, χρηματοδοτούμενα κυρίως μέσω βαριών αυξήσεων φόρων στους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Το αριστερό μπλοκ είπε ότι τα σχέδια του δεν θα αυξήσουν το μέγεθος του ελλείμματος.

Ο Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, που ηγείται της εκστρατείας του Ensemble που περιλαμβάνει τρία κόμματα, είπε ότι τα σχέδια της αριστεράς ισοδυναμούν με «φορολογική καταιγίδα». Ο Μπλανσάρ είπε ότι οι φόροι θα μπορούσαν να είναι «σχεδόν κατασχετικοί στη φύση τους».

Αλλά η κυβέρνηση του Μακρόν, που προσφέρει συνέχεια, έχει αφήσει τον εαυτό της ανοιχτό σε επιθέσεις για τη δική της διαχείριση της οικονομίας, έχοντας επιβλέψει μια διόγκωση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 5,5% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το χρέος ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης πλήξει τη φήμη της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos αποτελεί προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους.

Το 32% είπε ότι αυτός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση τους για την ψήφο, σε σύγκριση με το 20% για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Το 30% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται περισσότερο το RN σε αυτό το ζήτημα, σε σύγκριση με το 29% για την NFP και μόλις το 16% για τη συμμαχία του Μακρόν.

Ο Γκαλάρντ είπε ότι τα ευρήματα ήταν «πραγματικά καταστροφικά για το προεδρικό κόμμα, το οποίο προφανώς δεν έχει καμία πραγματική δύναμη να προβάλλει».

Σε όρους εκλογικών προθέσεων για τον πρώτο γύρο, η Ipsos τοποθετεί το RN στο 35,5%, την NFP στο 29,5% και τους κεντρώους να υστερούν στο 19,5%, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πρόσφατες προβλέψεις για τις έδρες υποδηλώνουν ότι η Γαλλία οδεύει προς μια αναρμονισμένη βουλή με το RN ως το μεγαλύτερο κόμμα.

Η έρευνα αφορούσε 2.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ηλικίας 18 ετών και άνω.