Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μεταθέσεις ημερομηνιών για απόσυρση ταμειακών συστημάτων και διασύνδεση ERP με POS

ΑΑΔΕ: Μεταθέσεις ημερομηνιών για απόσυρση ταμειακών συστημάτων και διασύνδεση ERP με POS
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε τη μετάθεση των καταληκτικών ημερομηνιών για την απόσυρση και αντικατάσταση ταμειακών συστημάτων, καθώς και για τη διασύνδεση των ERP λογισμικών με POS.

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:

1. Υποχρεωτική απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜ

  • Οι ΕΑΦΔΣΣ όλων των επιχειρήσεων πρέπει να αποσυρθούν έως τις 31 Ιουλίου 2024. Η εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος με τα POS της επιχείρησης δεν αποτελεί δικαιολογία για μη αντικατάσταση μετά την προθεσμία.
  • Οι απλοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα πρέπει επίσης να αποσυρθούν έως τις 31 Ιουλίου 2024.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη διασυνδέσει τα POS τους με τα ταμειακά τους συστήματα σύμφωνα με την απόφαση Α. 1157/2023 παρ. 2.5 περ. δ’, πρέπει να αποσύρουν τους ΕΑΦΔΣΣ που χρησιμοποιούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.
  • Οι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων πρέπει να παύσουν τη χρήση των ΕΑΦΔΣΣ έως την 31 Δεκεμβρίου 2024 και να διασυνδέσουν τα νέα ταμειακά συστήματα με POS από την 1 Ιανουαρίου 2025.

2. Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜ σε επιχειρήσεις εστίασης

  • Από την 1 Αυγούστου 2024, οι επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα που χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ ή απλούς ΦΗΜ, πρέπει να επιλέξουν ένα από τα εξής ταμειακά συστήματα: ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου, ΦΤΜ Εστιατορίου, ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
  • Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ που θα προβλέπει εξαιρέσεις για επιχειρήσεις εστίασης σε μη τουριστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό ή όπου η δραστηριότητα εστίασης αποτελεί μόνο παρεπόμενη δραστηριότητα.

3. Διασύνδεση με POS των ταμειακών συστημάτων που συνεργάζονται με ERP

  • Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακά συστήματα συνεργαζόμενα με ERP υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα ταμειακά συστήματα με POS σύμφωνα με την Α.1155/2023 έως την 30 Σεπτεμβρίου 2024.