Οικονομία

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής Φωτογραφία: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τις λεπτομέρειες λειτουργίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) που αφορά την Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή σε άπορα άτομα και σε άστεγους, περιγράφει απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Αντικείμενο του προγράμματος αφορά η στήριξη με τρόφιμα και βασικές υλικές στερήσεις, όπως είναι τα παπούτσια για παιδιά και ενήλικες, τα βρεφικά και τα παιδικά ρούχα και τα αθλητικά ρούχα, επίσης για παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον θα παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, η ειδική ομάδα στόχου θα είναι άπορα άτομα και κυρίως οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές / πολυμελείς οικογένειες), καθώς και άστεγοι.  Οι προμήθειες των τροφίμων θα γίνονται με συνδυασμό κεντρικών συμβάσεων ή συμφωνιών πλαισίων (για μακράς διαρκείας) και αποκεντρωμένων συμβάσεων (για φρέσκα). Η Διαχειριστική Αρχή (ΔΑ) θα αναθέτει στη Διεύθυνση Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑΠ (ή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), τη διενέργεια αγορών μέσω δημόσιων διαγωνισμών. Παράλληλα θα γίνονται και αποκεντρωμένες προμήθειες από τις Επικεφαλής Οργανώσεις Εταίρων.

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση την οποία θα χρησιμοποιούν για τις σχετικές προμήθειες μέσω διαγωνισμών που αναμένεται να γίνονται για φρέσκα προϊόντα ή προϊόντα που αλλάζουν ανά εποχή (πχ φρούτα). Η διανομή θα πραγματοποιείται από τις οργανώσεις εταίρους προς τους ωφελούμενους και θα γίνεται σε πακέτα τροφίμων ή σε έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων. Σε ειδικές περιπτώσεις οι οργανώσεις εταίροι θα πραγματοποιούν διανομή ετοίμων γευμάτων στο δρόμο ή σε προσωρινές εγκαταστάσεις. Ειδικά για ΑΜΕΑ οι οργανώσεις εταίροι θα πρέπει να εξασφαλίζουν πως η υλική βοήθεια θα μπορεί να παρέχεται σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους πληρεξούσιους ή θα διευθετούν μεταφορά της υλικής βοήθειας στο σπίτι.

Αναφορικά με την παροχή ειδών που στοχεύουν να καλύψουν ανάγκες που αφορούν βασικές υλικές στερήσεις γίνεται λόγος για παροχή ειδών καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, ρουχισμού και παιδικών ειδών. Στην απόφαση γίνεται λόγος για ειδική ομάδα στόχου που είναι οι οικογένειες απόρων με παιδιά, με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, καθώς και οι άστεγοι. Στην κατηγορία των υλικών στερήσεων που αφορούν παιδιά, περιλαμβάνονται:
*Σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, σχολικές τσάντες κλπ)
*Βιβλία (εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά).
*Βρεφικές πάνες και προϊόντα βρεφικής / παιδικής υγιεινής (ειδικά σαπούνια, υγρά μαντηλάκια κλπ).
*Παιχνίδια
*Αθλητικός εξοπλισμός (μπάλες κλπ)
*Βρεφικός εξοπλισμός (μπιμπερό, συσκευές αποστείρωσης κλπ

Στις  πρόσθετες βοήθειες που θα παρέχει το συγκεκριμένο ΕΠ γίνεται αναφορά στην παροχή συνοδευτικών μέτρων για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις και το φάσμα της φτώχειας. Ενδεικτικά μέτρα είναι τα εξής:
*Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα).
*Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής)
*Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
*Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (πχ πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες)
*Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους  χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους.
*Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (πχ θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά)
*Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές)
*Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.

Οι Δικαιούχοι θα δημοσιεύουν πρόσκληση προς τους δυνητικούς ωφελούμενους για υπαγωγή στις πράξεις που υλοποιούν. Επίσης, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά / δικαιολογητικά. Θα αναπτυχθεί διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν απευθείας οι ωφελούμενοι για καταχώρηση των δεδομένων τους (εισοδήματα κλπ). Το σύστημα θα ελέγχει τα τυπικά κριτήρια με σχετικές εθνικές βάσεις δεδομένων και θα ορίζει την αρχική απάντηση ένταξης.
Δυνητικοί επικεφαλής των Οργανώσεων Εταίρων του ΕΠ θα είναι:
*Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού (Δήμοι, Περιφέρειες, Δημοτικά / Περιφερειακά ΝΠΔΔ ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, καθώς και αντίστοιχες υπηρεσίες και φορείς των περιφερειών)
*Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ως οργανώσεις εταίροι επιπλέον των ανωτέρω θα μπορούν να συμμετέχουν και:
*ΝΠΙΔ
*Καταναλωτικές Οργανώσεις που εντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
*ΜΚΟ που εντάσσονται στο Εθνικό Πιστοποιημένο Μητρώο ή/και μέλη της Ομοσπονδίας  Εθελοντικών ΜΚΟ.
*Άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε άπορους σε τοπικό επίπεδο.

Το Σχέδιο Χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) περιλαμβάνει χρηματοδότησης από το ΕΚΤ ύψους 280.972.531 ευρώ και από εθνικούς πόρους ύψους 49.583.390 ευρώ. Για τρόφιμα θα διατεθούν 276 εκατ. ευρώ, για βασικές υλικές στερήσεις 45 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τεχνική βοήθεια και για σχετικά συνοδευτικά μέτρα.