Οικονομία

Ενεργοποιούνται τα Κέντρα Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων

Ενεργοποιούνται τα Κέντρα Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων Φωτογραφία: EUROKINISSI
Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έχουν παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα κατά τους πρώτους μήνες του 2024, ενισχύοντας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης και το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα εξελιχθεί η απόδοσή τους κατά την εν εξελίξει αναβάθμισή τους σε Κέντρα Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Η ΑΑΔΕ προχωρεί ήδη στη δημιουργία των Κέντρων Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών, στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.Το νέο Σώμα ελεγκτών αποτελείται από εξειδικευμένους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, εξοπλισμένους με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αναμένεται να πραγματοποιήσουν 170.385 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα «έλεγχος live». Μέσω αυτού, οι ελεγκτές θα είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, όπου μια επιτελική ομάδα θα λαμβάνει, επεξεργάζεται, διασταυρώνει και αξιολογεί τα στοιχεία από το πεδίο, παρέχοντας οδηγίες και δεδομένα για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές, συνολικού ύψους 107 δισ. ευρώ, και 2,3 δισ. ευρώ από νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν εντός του έτους.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά την ισχνή τους στελέχωση, οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Πάτρας κατάφεραν κατά τους πρώτους μήνες του 2024 και ολοκλήρωσαν 49 έρευνες για απάτη ΦΠΑ, εντοπίζοντας διαφυγόντα έσοδα ύψους 5,41 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απενεργοποιήθηκαν 41 ΑΦΜ ως εξαφανισμένοι έμποροι, συμβάλλοντας στην αποτροπή μελλοντικών απάτων και ενίσχυση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά των λοιπών ερευνών, με 266 ολοκληρωμένες υποθέσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν διαφυγόντα έσοδα ύψους 140,23 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, προσδιορίστηκαν πρόστιμα αξίας 13,19 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερεις ΥΕΔΔΕ πραγματοποίησαν αθροιστικά μέσα σε 120 ημέρες 6.287 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους. Από αυτούς τους ελέγχους, εντοπίστηκαν 2.987 επιχειρήσεις με παραβάσεις. Τα διαφυγόντα έσοδα από αυτούς τους ελέγχους ανήλθαν σε 6,94 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσδιορίστηκαν πρόστιμα 15,61 εκατ. ευρώ.