Οικονομία

Παρά την υποστελέχωση σε ΥΕΔΔΕ και ελεγκτικά κέντρα η κυβέρνηση σχεδιάζει συρρίκνωση του χρόνου των φορολογικών ελέγχων

Παρά την υποστελέχωση σε ΥΕΔΔΕ και ελεγκτικά κέντρα η κυβέρνηση σχεδιάζει συρρίκνωση του χρόνου των φορολογικών ελέγχων
Αν και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τα Ελεγκτικά Κέντρα της Αρχής Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων είναι σοβαρά υποστελεχωμένες υπηρεσίες και διαθέτουν προσωπικό μέσης ηλικίας άνω των 50 ετών, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξεί με αυτές τις συνθήκες να βάλει τέλος στους φορολογικούς ελέγχους που διαρκούν χρόνια και καταλήγουν συχνά σε παραγραφή των υποθέσεων.

Σήμερα στα ελεγκτικά κέντρα έχουν συσσωρευθεί ή διαφορετικά είναι σε εξέλιξη 22.198 έλεγχοι, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 7.760.

Σύμφωνα με ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός ενός έτους και μόνο κατ’ εξαίρεσιν θα δίνονται παρατάσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σχεδιάζει αλλαγές για όλους τους φορολογικούς ελέγχους ορίζοντας μέγιστη διάρκεια ενός έτους, ενώ σε σύνθετες υποθέσεις θα επιτρέπεται μία παράταση (έλεγχοι σε πολυεθνικές και ομίλους), το χρονικό όριο της οποίας δεν έχει ακόμα αποφασισθεί.

Με το σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί προσεχώς θα επανακαθορισθούν οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου και με την έκθεση ελέγχου.

Επίσης, αλλαγές προωθούνται και ως προς τον τρόπο επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη φορολογική διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

Δεδομένου ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι αμφίβολο το εάν με τις αλλαγές που θα επέλθουν θα αυξηθούν οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι. Μόνον εάν προστεθούν περίπου 500 νέοι ελεγκτές θα έχει τύχη το εγχείρημα.