Οικονομία

Κεντρικοί Τραπεζίτες: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση των επιτοκίων

Κεντρικοί Τραπεζίτες: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση των επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, τονίζοντας ωστόσο πως απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην τροχιά του αρχικού μας στόχου», ανέφερε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ της Σίντρα στην Πορτογαλία.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό - και σε μικρότερο βαθμό και τα προηγούμενα - υποδηλώνουν ότι επιστρέφουμε σε αποπληθωριστική πορεία. Θέλουμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πάουελ έγιναν υπό στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Fed από τις αγορές, οι οποίες παρατηρούν σημάδια χαλάρωσης του πληθωρισμού και βλέπουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, να αρχίζουν σιγά-σιγά να μειώνουν τα επιτόκια. Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες να επιβραδυνθεί στο 2% και εξήγησε ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών που πρέπει να επιτευχθεί.

«Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχουμε πληθωρισμό στις υπηρεσίες στο 2% επειδή στα μεταποιημένα αγαθά είναι κάτω από το 2% και στο τέλος της ημέρας θα είναι μια ισορροπία μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε.

Η Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της κατανόησης των παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των μισθών στον κλάδο των υπηρεσιών. «Αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μας πολύ καλά τι βρίσκεται πίσω από αυτό. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό οι μισθοί. Ο κλάδος των υπηρεσιών έχει σε μεγάλο του μέρος το κομμάτι της εργασίας», σημείωσε.