Οικονομία

Σκυλακάκης: Τέλος στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες

Σκυλακάκης: Τέλος στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες Φωτογραφία: Eurokinissi
Νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας θα κατατεθεί σύντομα

Η άμεση ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά, αφήνοντας πίσω την περίοδο των επιδοτήσεων, αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη στο 28ο Ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον πολύ φθηνές και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους με περικοπές «πράσινης» ενέργειας. Ένα νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας θα κατατεθεί σύντομα, ενώ θα μειωθεί κατά 70% η αξία των εγγυητικών επιστολών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, μειώνοντας το κόστος.

Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και τις δυνατότητες ανάπτυξης του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov, ανέφερε ότι ο ενεργειακός εκβιασμός από τη Ρωσία άλλαξε το ενεργειακό τοπίο, με χώρες να διασυνδέονται με την ΕΕ και να δραστηριοποιούνται στη διαμετακόμιση ενέργειας. Υποστήριξε την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum, Osama Mobarez, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της εξασφάλισης χρηματοδότησης για έργα φυσικού αερίου.

Ο πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Matthew Bryza, σημείωσε ότι ο γεωπολιτικός σχεδιασμός των ενεργειακών έργων μπορεί να δημιουργήσει συναινέσεις ή εντάσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Τουρκίας. Υποστήριξε την αύξηση της δυναμικότητας της διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκίας-Βουλγαρίας με εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ανέφερε ότι η μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου οδηγεί στην κάλυψη του 60% των εγχώριων αναγκών, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό είχε σχεδόν μηδενιστεί πριν δύο χρόνια. Αυτό, όπως είπε, εμποδίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από βραχυχρόνιες εξελίξεις στις τιμές.