Ελλάδα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι 30 Ιουνίου οι δηλώσεις στο akatharista.apps.gov.gr

Ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι 30 Ιουνίου οι δηλώσεις στο akatharista.apps.gov.gr Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά τις αντιδράσεις, δόθηκε παράταση ενός μήνα στις δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Παράταση ενός μήνα, έως τις 30 Ιουνίου, δόθηκε στις δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα στη σχετική πλατφόρμα.

Η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα έληγε στις 31 Μαΐου, αλλά με απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου. Η παράταση δόθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, καθώς αρχικά έδινε προθεσμία μόνο τεσσάρων ημερών για τη δήλωση.

Η δήλωση για τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων γίνεται στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, στο akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Χθες, Δευτέρα, άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Σε αυτή οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Μέσω της πλατφόρμας, οι δήμοι θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι προβλέπει η διαδικασία καθαρισμού

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη:

- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Παράταση για τα μέτρα πυροπροστασίας δασικών ακινήτων

Στο μεταξύ, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 21 Ιουνίου η προθεσμία εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων.

Στόχος της νομοθεσίας, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι «να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται» και όχι η επιβολή προστίμων.

«Από το Μάιο του 2023 ισχύει ο κανονισμός για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, να έχουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά. Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί δασολόγοι γεωπόνοι που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις, να ολοκληρώσουν το έργο», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες. Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους», συμπλήρωσε ο υπουργός.