Οικονομία

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού ΑΠΕ/ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού ΑΠΕ/ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ Φωτογραφία: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού ΑΠΕ/ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού Με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Βορίδη αίρωνται απαγορευτικές διατάξεις που δεν επέτρεπαν την χορήγηση άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στις νοσηλεύτριες της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με προηγούμενο σχετικό έγγραφό του Υπουργείου Υγείας δεν είχε επιτραπεί η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους αποφοίτους της Σχολής ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Με την διάταξη του ν. 4305/2014  και με τη διατύπωση ότι «οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της νοσηλεύτριας» ο νομοθέτης που θέσπισε την ανωτέρω διάταξη είχε στόχο να καλύψει με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τις ανωτέρω νοσηλεύτριες αυτοδικαίως. Συνεπώς, οι ανωτέρω Νοσηλεύτριες αυτοδικαίως αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς τη συνδρομή και κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων που ορίζουν οι διατάξεις του Ν. 3252/2004 περί Συστάσεως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Νοσηλευτριών Ελλάδος (ΕΝΕ)». Κατά συνέπεια, αίρεται η  απαγορευτική διάταξη και κρίνεται, ότι η διάταξη του νόμου 4305/2014 δεν καταστρατηγεί και δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του ν. 3252/2004 και θα πρέπει η κατηγορία των ανωτέρω νοσηλευτριών να λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς την συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων του ν. 3252/04.

Η ανωτέρω σχολή λειτουργούσε ως Υπηρεσία του Ελληνικού Σταυρού από το 1924

Με διατάξεις του νόμου είχε θεσπιστεί η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτριών της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), με την οποία κατά λέξη ορίζεται ότι: «Οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της νοσηλεύτριας».

Η λειτουργία της Σχολής αυτής ανεστάλη με την ένταξη των σπουδαστών της στις σχολές επαγγελμάτων υγείας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και τη μεταβίβαση των σχετικών της πιστώσεων στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς να καταργηθεί. Λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών για την κάλυψη των υγειονομικών του υπηρεσιών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε την επαναλειτουργία της εν λόγω Σχολής από το σχολικό έτος 1989-90 και η πρώτη τάξη αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1993 μετά την συμπλήρωση προγράμματος σπουδών επτά (7) εξαμήνων.

Το επίπεδο εκπαίδευσης των σπουδαστριών ήταν παρόμοιο με τους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΟΚ.

NETWORK