Οικονομία

Πλειστηριασμοί: 10.234 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2024

Πλειστηριασμοί: 10.234 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2024 Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο συνολικός αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μειώνεται, ενώ οι αναστολές αυξάνονται και τα υψηλά ποσοστά άγονων πλειστηριασμών παραμένουν.

Συνολικά, 10.234 ακίνητα αναμένεται να βγουν στο σφυρί μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δείχνοντας μια επιτάχυνση των διαδικασιών. Παρά ταύτα, το ποσοστό των επιτυχών πλειστηριασμών παραμένει χαμηλό, με μόλις 34% του συνόλου να ολοκληρώνεται.

Οι κατοικίες αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία με 4.053 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, περίπου 40% του συνόλου. Ακολουθούν τα οικόπεδα με κτίσμα (1.563), τα αγροτεμάχια (981), οι αποθήκες (732), τα οικόπεδα (673), τα καταστήματα (630), οι θέσεις στάθμευσης (590), τα αγροτεμάχια με κτίσμα (496), τα γραφεία (180), οι βιομηχανικοί/βιοτεχνικοί χώροι (180), και 35 ξενοδοχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία έκθεσή της για τη μεταπρογραμματική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει τα προβλήματα στην επιτάχυνση και την ομαλή υλοποίηση των πλειστηριασμών. Τονίζει ότι όσο αυτά τα ζητήματα παραμένουν άλυτα, θα συντηρείται ένας μεγάλος όγκος χρέους, που θα επιβαρύνει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο συνολικός αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μειώνεται, ενώ οι αναστολές αυξάνονται και τα υψηλά ποσοστά άγονων πλειστηριασμών παραμένουν. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 ακίνητα είναι όμηροι στις διαδικασίες αυτές, με ένα σημαντικό ποσοστό να αφορά κατοικίες, σε μια περίοδο που η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης. Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων εκτιμούν ότι περίπου 20%-25% αυτών των ακινήτων, δηλαδή 150.000-175.000 ακίνητα ή 60.000-70.000 κατοικίες, θα πρέπει να πλειστηριαστούν σταδιακά.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ακίνητο, προσβάσιμου μέσω της πλατφόρμας, που θα περιλαμβάνει όλους τους τίτλους, τα σχεδιαγράμματα και τα τοπογραφικά. Η δυνατότητα λήψης και ανάρτησης φωτογραφιών από το εσωτερικό των ακινήτων θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει περισσότερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν προσφορές χωρίς να γνωρίζουν την κατάσταση των ακινήτων, γεγονός που αποτρέπει πολλούς αγοραστές.

Τα ακίνητα δεν είναι τακτοποιημένα νομικά ή πολεοδομικά, απαιτώντας χρόνο και κόστος για την τακτοποίησή τους, κάτι που αυξάνει το ρίσκο για τους αγοραστές. Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών παραμένουν αποκλεισμένοι από τους πλειστηριασμούς λόγω του υψηλού ρίσκου και της υποχρέωσης καταβολής εγγύησης ίσης με το 30% της ελάχιστης τιμής εκκίνησης. Αν πλειοδοτήσουν, πρέπει να έχουν διαθέσιμο το 100% του τιμήματος με ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δάνειο, με το σχετικό ποσό να παραμένει δεσμευμένο έως την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.