Οικονομία

Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών

Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών
Μέσα στο 2023 εντάχθηκαν στο gov.gr 189 νέες υπηρεσίες φτάνοντας συνολικά τις 1.638 ενώ παρουσιάστηκε επίσης ο ψηφιακός βοηθός του Δημοσίου mAigov.

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτή η πρόοδος βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για επιχειρήσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 17,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τους 86,2 βαθμούς στη σχετική κλίμακα, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η ίδια αύξηση σημειώθηκε και στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους πολίτες.

Το 2023, 189 νέες υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης προστέθηκαν στην πλατφόρμα gov.gr, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών σε 1.638. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από 20 υπουργεία, την Προεδρία της Κυβέρνησης, 85 φορείς και οργανισμούς, 13 Ανεξάρτητες Αρχές και 13 Περιφέρειες.

Ένα σημαντικό βήμα ήταν η εισαγωγή του βοηθού mAigov, ο οποίος, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, βοηθά τους πολίτες να βρουν την κατάλληλη ψηφιακή δημόσια υπηρεσία. Σε μόλις ένα μήνα, το mAigov δέχθηκε 200.000 ερωτήματα, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει επίσης τη σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στις ευρυζωνικές υποδομές, με την κάλυψη από δίκτυα οπτικών ινών ή άλλες τεχνολογίες υψηλής χωρητικότητας να αυξάνεται κατά 10% μεταξύ 2022 και 2023. Η Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική αποδίδει καρπούς και η κάλυψη αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες. Στα δίκτυα 5G, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος με ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης άνω του 98%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι λίγο πάνω από 89%.

Βάσει αυτών των επιδόσεων και των αναδυόμενων τάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ψηφιακή Δεκαετία στο επίπεδο των ευρυζωνικών υποδομών, των ψηφιοποιημένων δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών ψηφιακής Υγείας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού.

Αυτή η ανάγκη προσφέρει ευκαιρίες για σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της κατάρτισης, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη υπάρχουν παραδείγματα πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες.