Οικονομία

Παγωμένη η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια εν αναμονή του «Σπίτι μου ΙΙ»

Παγωμένη η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια εν αναμονή του «Σπίτι μου ΙΙ» Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένει χαμηλή, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν μόλις στα 550 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ επιπλέον 380 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Δύο είναι τα κύρια εμπόδια που δυσκολεύουν την αύξηση των στεγαστικών δανείων: η εκτίναξη των τιμών κατοικιών και τα υψηλά επιτόκια.

Η αγορά ακινήτων παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο αφορά την επιδότηση επιτοκίου για την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι αγοραπωλησίες έχουν ουσιαστικά παγώσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναμένουν την ανακοίνωση του προγράμματος, μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις του. Αυτές οι πληροφορίες θα τους επιτρέψουν να αποφασίσουν αν είναι δικαιούχοι και αν μπορούν να αποκτήσουν το ακίνητο που τους ενδιαφέρει στην επιθυμητή περιοχή.

Είναι κρίσιμο να διαπιστωθεί αν θα επαναληφθούν οι στρεβλώσεις που σημειώθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ζητούμενων τιμών πώλησης σε περιοχές με υψηλό αριθμό επιλέξιμων ακινήτων, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να διαλέξουν κατοικίες κατασκευασμένες μέχρι το 2007, με ανώτατη τιμή τις 200.000 ευρώ και επιφάνεια μέχρι 150 τ.μ. Αυτό περιόρισε σημαντικά το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών που μπορούσαν να αγοραστούν, μειώνοντας τις επιλογές των αγοραστών.

Το νέο πρόγραμμα θα αφορά διευρυμένη βάση πιθανών δικαιούχων, καθώς θα αυξηθεί το όριο ηλικίας μέχρι τα 50 έτη, αντί για τα 39 έτη που ήταν το αρχικό πρόγραμμα.