Οικονομία

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν λάβει το μηναίο βοήθημα των 75 ευρώ

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν λάβει το μηναίο βοήθημα των 75 ευρώ Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Το υπουργείο υποσχέθηκε πως η καταβολή του βοηθήματος στους αιτούντες άσυλος θα γίνει αναδρομικά όταν αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για περισσότερους από πέντε μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο στις δομές της Ελλάδας, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, δεν έχουν λάβει το οικονομικό βοήθημα που δικαιούνται.

Το βοήθημα, ύψους 75 ευρώ ανά άτομο τον μήνα, προορίζεται για την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης και προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με επίσημη απάντηση του υπουργείου στην οργάνωση RSA (Refugee Support Aegean), η τελευταία καταβολή του βοηθήματος έγινε τον Απρίλιο του 2024 λόγω δέσμευσης των κονδυλίων. Το υπουργείο υποσχέθηκε πως η καταβολή θα γίνει αναδρομικά όταν αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η καθυστέρηση στην καταβολή του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για μια ευάλωτη ομάδα που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, βασίζονται σε αυτό το βοήθημα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το ποσό των 75 ευρώ ανά άτομο τον μήνα μπορεί να φαίνεται μικρό για κάποιους, αλλά για αυτούς που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, είναι ζωτικής σημασίας. Εξασφαλίζουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, σχολικά υλικά για τα παιδιά τους και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και τη σίτισή τους.

Η παραδοχή του υπουργείου ότι η τελευταία καταβολή έγινε τον Απρίλιο του 2024, λόγω δέσμευσης των κοινοτικών κονδυλίων, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των αιτούντων. Το να υπόσχεται κανείς αναδρομική καταβολή μπορεί να ακούγεται ως λύση, αλλά δεν απαντά στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικογένειες. Η καθυστέρηση αυτή πλήττει και άλλους κρίσιμους τομείς, όπως τη σίτιση και τη διερμηνεία στις δομές, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η γραφειοκρατική αναλγησία και η έλλειψη συντονισμού που συνεχώς επιβαρύνει τους πιο αδύναμους. Όταν η πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή ροή των κοινοτικών κονδυλίων, οι άνθρωποι αυτοί μένουν μετέωροι, με ανεπαρκή στήριξη και υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης. Το μήνυμα είναι σαφές: η ολιγωρία και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ζήσουν στοιχειωδώς.