Διεθνή

Βομβαρδίζεται ο Λίβανος, ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ: Τι συμβαίνει με την «απάντηση» στο Ιράν

Βομβαρδίζεται ο Λίβανος, ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ: Τι συμβαίνει με την «απάντηση» στο Ιράν
Ένα χρόνο μετά την φονική επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου τόνισε πως οι IDF «αλλάζουν το σύστημα της περιφερειακής ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή: Γιατί «καθυστερεί» η απάντηση στο Ιράν;

Ακόμη μια νύχτα βομβαρδισμών και εκρήξεων στον Λίβανο, με το CNN να κάνει λόγο για νυχτερινές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Περίπου μισή ώρα πριν από τη μεγάλη έκρηξη στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, οι IDF είχαν προειδοποιήσει πως επρόκειτο να στοχεύσουν δύο περιοχές στα νότια προάστια, το Burj Al-Barajneh και το Hadath, στις οποίες, όπως σημείωσαν, βρίσκονταν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Σε επόμενη ανακοίνωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα σε «τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στο Αρχηγείο Πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Δήλωσαν παράλληλα πως είχαν πλήξει ακόμη φερόμενους ως στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή Beqaa το πρωί της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένων «εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων, υποδομών και ενός εκτοξευτή».

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel, ενώ είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

«Το Ισραήλ εξακολουθεί να "ζυγίζει πολύ προσεκτικά" την απάντησή του στο Ιράν»

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος μιας ακούσιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

Το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά το πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν», δήλωσε ο Μπερνς σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στο Sea Island της Τζόρτζια, αρνούμενος να κάνει εικασίες σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει αυτό το αντίποινο.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποστήριζε ενδεχόμενη απόφαση του Ισραήλ να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν και δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ έχουν «πείσει» το Ισραήλ να βγάλει από το τραπέζι αυτή την επιλογή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης, είπε ο Μπερνς, προέρχεται από «λανθασμένες εκτιμήσεις».

Όσον αφορά το Ιράν, ο διευθυντής της CIA υποστήριξε ότι ο ανώτατος ηγέτης εξακολουθεί να είναι ο «τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων», ενώ δήλωσε ότι η υπηρεσία του δεν έχει εντοπίσει «κάποια δραματική αλλαγή του τόνου εκεί».

Ο Μπερνς δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει να διατηρεί κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί μια επιτυχής συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων.