Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου ζητάει και το ΟΕΕ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου ζητάει και το ΟΕΕ Φωτογραφία: eurokinissi
Με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, αιτείται την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

Το ΟΕΕ υποστηρίζει ότι η προθεσμία της 26ης Ιουλίου είναι ανέφικτη, δεδομένου ότι σε 17 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, από τα 6.616.512 φυσικά πρόσωπα (στοιχεία του 2023), έχουν υποβληθεί 4.510.265 δηλώσεις, και από τις 1.589.809 δηλώσεις κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν υποβληθεί μόνο 724.398 δηλώσεις (Ε3).

Επιπλέον, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες, ενώ απομένουν περίπου δύο μήνες πριν την αρχική καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2024.

Το νέο σύστημα αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης βεβαιώσεων από δημόσιους οργανισμούς, θα οδηγήσει τους περισσότερους φορολογούμενους σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι λογιστές δικαιούνται υποχρεωτική άδεια το καλοκαίρι, ένα δικαίωμα που πρέπει να σεβαστεί η Πολιτεία. Επιπλέον, η υποβολή ΦΠΑ Β΄ τριμήνου 2024, σε συνδυασμό με την τρέχουσα αδυναμία εισόδου στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων λόγω φόρτου, επιδεινώνει την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ τονίζει την ανάγκη νομοθέτησης ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνιών έναρξης και λήξης, εντός των οποίων θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, χωρίς εκκρεμότητες και τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρέπει να προβλεφθεί η καταλογισμός ευθυνών για λάθη ή καθυστερήσεις στους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, το ΟΕΕ επισημαίνει ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά η ικανοποίηση του αιτήματός τους από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχουν ανατεθεί απαιτούν σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο.