Διεθνή

Επίθεση στη Βηρυτό: Σύγχυση για το αν είναι νεκρός ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί

Επίθεση στη Βηρυτό: Σύγχυση για το αν είναι νεκρός ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί Φωτογραφία: EPA/ WAEL HAMZEH
«Εγκληματική πράξη» η επίθεση στον Λίβανο - «Φαύλο» το ισραηλινό πλήγμα, λέει το Ιράν

Για κατάφωρη επιθετικότητα κατηγορεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι το Ισραήλ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό.

Σε δήλωσή του, ο Μικάτι κατήγγειλε το Ισραήλ για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα». Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε πως η κυβέρνηση καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

biritos_bombardismos1_bf99e.jpg

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου μιλώντας στο Reuters είπε πως ελπίζει η οποιαδήποτε απάντηση της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.

Το χτύπημα του Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ο οποίος ωστόσο δεν σκοτώθηκε, όπως ανέφεραν αρχικά πηγές, ενώ αργά το βράδυ ΜΜΕ του Ισραήλ μετέφεραν ότι τελικά δεν αποκλείεται ο Φουάντ Σουκρ να είναι νεκρός. 

Την νέα εξέλιξη για τον θάνατο του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά διέδωσε το ίδιο το Ισραήλ, σημειώνοντας: «Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοινώνει ότι σήμερα, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Fouad Shukar, "Sid Mahsan", τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της τρομοκρατικής οργάνωσης».  

{https://x.com/idfonline/status/1818391387835953166}

Ιράν: Αχρεία και εγκληματική ενέργεια

Το Ιράν χαρακτήρισε «φαύλο» το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικού Νάσερ Κανάνι, δήλωσε πως «η αχρεία και εγκληματική ενέργεια δεν θα εμποδίσει σίγουρα την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ».

Η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος της Χαμάς και ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα κοινά τους σύνορα σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε νωρίτερα πως οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, μία δήλωση που έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, με στόχο έναν στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης.

biritos_bombardismos2_1c541.jpg

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS. Η Τεχεράνη από την πλευρά της, στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

{https://twitter.com/GLZRadio/status/1818330887253086574}

Ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Τουλάχιστον μία νεκρή και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός σύμφωνα με τα λιβανέζικα ΜΜΕ. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Δύο πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος του Ισραήλ είναι ζωντανός.

{https://twitter.com/IDF/status/1818333771260690783}

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για το χτύπημα του Σαββάτου αλλα η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Και οι ΗΠΑ ωστόσο κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για το ίδιο χτύπημα, την ώρα που ηγούνται μιας παγκόσμιας διπλωματικής προσπάθειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί από την πλευρά του ωστόσο μια «σκληρή» απάντηση.

{https://twitter.com/Megatron_ron/status/1818342093636428197}

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το προπύργιό της νότια της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας ζημιές. Η αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο Haret Hreik της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν ήταν στόχος κάποιος αξιωματούχος της οργάνωσης, πρόσθεσε.

{https://twitter.com/ThabietCT/status/1818344544574087474}

{https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1818331457213153412}

Λίγο μετά το χτύπημα οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν από αέρος τη Βηρυτό με στόχο τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Fuad Shukr, γνωστό και ως Hajj Mohsin. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ σε δήλωσή του ανεφερε ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είχε «ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Επικυρηγμένος και στις ΗΠΑ ο Φουάντ Σουκρ

Ο Φουάντ Σουκρ είναι καταζητούμενος και στις ΗΠΑ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στους βομβαρδισμούς του 1983 σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό. Τον έχουν επικηρύξει για πάνω από 5 εκατ. δολαρίων.

21-July-Fuad-Shukr-English_a3a9a.jpg

{https://twitter.com/The_EyeSpy/status/1818344649234297321}

 {https://twitter.com/Artem2279400414/status/1818343985104265439}

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είχαν κάνει συστάσεις στους πολίτες τους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ είχαν εκδώσει αντίστοιχες συστάσεις. Επίσης αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό. Η Aegean Airlines και η γερμανική Condor ήταν οι τελευταίες που ανέστειλαν τις πτήσεις τους. Νωρίτερα είχαν ακυρώσει και οι Royal Jordanian, η Air France και η Lufthansa.