Οικονομία

Αύξηση 6,7% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

Αύξηση 6,7% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο Φωτογραφία: pexels
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Μάιο του 2024 παρουσίασε αύξηση 6,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση 2,3% που σημειώθηκε την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 3,4% από τον Απρίλιο στον Μάιο του 2024.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με 21,2%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Η αύξηση του δείκτη στον τομέα της μεταποίησης κατά 4,4% συνέβαλε επίσης στην άνοδο του γενικού δείκτη, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, εξοπλισμού μεταφορών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, και οπτικών προϊόντων.

Η μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση αποδίδεται κυρίως στη μείωση 7,9% του δείκτη ορυχείων και λατομείων και στη μείωση 5,3% του δείκτη παροχής νερού.