Οικονομία

ΟΟΣΑ: Οι εταιρικοί φόροι στην Ελλάδα συμβάλουν λιγότερο από 5% στα συνολικά φορολογικά έσοδα

ΟΟΣΑ: Οι εταιρικοί φόροι στην Ελλάδα συμβάλουν λιγότερο από 5% στα συνολικά φορολογικά έσοδα Φωτογραφία: intime
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ένα σταθερό τοπίο εταιρικής φορολογίας στην Ελλάδα

Στην τελευταία έκθεσή του Corporate Tax Statistics 2024 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παραθέτει πληροφορίες για το τοπίο της εταιρικής φορολογίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη σταθερότητα, τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και τα στοχευμένα κίνητρα για την προώθηση της καινοτομίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ένα σταθερό τοπίο εταιρικής φορολογίας στην Ελλάδα, με φορολογικούς συντελεστές που δεν είναι ούτε χαμηλοί ούτε υψηλοί και το οποίο περιλαμβάνει πολλές φοροαπαλλαγές και κίνητρα.

Όπως προκύπτει από την αναλυτική έκθεση που κάνει έναν απολογισμό της εταιρικής φορολογίας στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει διατηρήσει σταθερούς τους νόμιμους φορολογικούς συντελεστές για το εταιρικό εισόδημα (STRs), σε αντίθεση με την διεθνή τάση που είναι η μακροχρόνια μείωση των εταιρικών συντελεστών.

Ο εταιρικός συντελεστής φορολόγησης στην Ελλάδα παραμένει σε μέτριο ύψος σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, συμβάλλοντας λιγότερο από 5% στα συνολικά φορολογικά έσοδα.

Οι Πραγματικοί Φορολογικοί Συντελεστές (Effective Tax Rates - ETR's), που παρέχουν μια βαθύτερη κατανόηση του πραγματικού φορολογικού βάρους στις εταιρείες, αποκαλύπτουν κατά τον ΟΟΣΑ τον αντίκτυπο των συγκεκριμένων φορολογικών πολιτικών της Ελλάδας. Αυτοί οι συντελεστές στη χώρα μας διαφέρουν σημαντικά κάτι που σχετίζεται με τη στρατηγική χρήσης φορολογικών κινήτρων από την Ελλάδα για την προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, τα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ελλάδας για την προώθηση της καινοτομίας. Η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης μέσω στοχευμένων φορολογικών κινήτρων, που αντανακλώνται σε χαμηλότερους αποτελεσματικούς φορολογικούς συντελεστές για αυτές τις επενδύσεις.

Η έκθεση φωτίζει επίσης τους συντελεστές παρακράτησης φόρου της Ελλάδας στα μερίσματα, τους τόκους και τα δικαιώματα, που είναι κρίσιμοι για την κατανόηση του διασυνοριακού φορολογικού βάρους. Όπως αναφέρεται, οι συντελεστές παρακράτησης φόρου επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις.