Οικονομία

Η εφορία μειώνει το χαρτί

Η εφορία μειώνει το χαρτί
Από τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού Α4, μέχρι και την χαρτογράφηση και αξιολόγηση των κινδύνων πληροφοριακών συστημάτων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει να επανεξετάζει τις διαδικασίες της και να μετρά την επάρκεια και την ασφάλεια των συστημάτων της.

Μεγάλος μέρος της προσπάθειας αυτής έχει πέσει στις πλάτες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων της ΑΑΔΕ, η οποία προσπαθεί να καταρτίσει ένα πλαίσιο όπου κάθε μελλοντική δραστηριότητα θα πραγματοποιείται με σταθερό και ελεγχόμενο τρόπο.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων είναι η αναγνώριση, καταγραφή και αποτίμηση των κινδύνων, με στόχο την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας και τη μείωση της πιθανότητας αποτυχίας και αβεβαιότητας στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης στους κινδύνους, προωθώντας την αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι για το 2024 περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση και αξιολόγηση των κινδύνων πληροφοριακών συστημάτων, την ανάπτυξη eLearning προγραμμάτων εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας δεδομένων, την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αναθεώρηση του Πλαισίου Ασφάλειας ΑΑΔΕ.

Ακόμη, για το 2024, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πόρων, τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού Α4 κατά 10% σε σχέση με την 31/12/2023, την ορθολογική διαχείριση αναλωσίμων, τη μείωση των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και πρότυπη ανάπτυξη, καθώς και την έγκαιρη εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το 2024 περιλαμβάνουν τη χάραξη και εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων, τη συστηματική καταγραφή και αποτίμηση των κινδύνων, την υιοθέτηση μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων των κινδύνων και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων.

Μεσοπρόθεσμα, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει την εφαρμογή ενός ψηφιακού συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την κατάρτιση Πλάνου Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας.