Οικονομία

«Golden Boys» για την αναμόρφωση οκτώ ΔΕΚΟ

«Golden Boys» για την αναμόρφωση οκτώ ΔΕΚΟ
Σε αναμόρφωση οκτώ ΔΕΚΟ στοχεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις στελεχών και προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στις προμήθειες.

Οι ΔΕΚΟ που επηρεάζονται είναι τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ-Helexpo, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΓΑΙΑΟΣΕ, οι Ελληνικές Αλυκές, η Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και ο ΟΑΣΑ μαζί με τις 100% θυγατρικές του, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να προσλαμβάνουν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα με υψηλότερες αμοιβές και τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού θα περιοριστεί σημαντικά.

Το νομοσχέδιο δίνει επίσης ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών και διευκολύνει τις διαδικασίες προσλήψεων με περιορισμένο αλλά ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ.

Στις προσλήψεις προσωπικού, ο ΑΣΕΠ θα ελέγχει τη νομιμότητα της προκήρυξης εντός δέκα ημερών και θα συμμετέχει στην εξέταση ενστάσεων.

Επιπλέον, οι προμήθειες θα γίνουν πιο ευέλικτες και θα υποβάλλονται για έγκριση στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) που θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.

Μια σημαντική τομή του νομοσχεδίου είναι η συγκρότηση ανεξάρτητων πειθαρχικών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ από το κράτος.

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε έργα με στρατηγική προτεραιότητα, όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η μπλε οικονομία, ο τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, οι ενεργειακές επενδύσεις και οι αντίστοιχες υποδομές, με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Υπερταμείο θα προχωρήσει επίσης σε εσωτερική αναδιοργάνωση των δομών και των οργάνων του μετά τη συγχώνευση με το ΤΑΙΠΕΔ, με σύμβουλο την BlacRock για τη διαμόρφωση της καταλληλότερης εταιρικής δομής και οργάνωσης.