Οικονομία

ΑΑΔΕ: Aυτοματοποιείται περαιτέρω η οριστικοποίηση εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων

ΑΑΔΕ: Aυτοματοποιείται περαιτέρω η οριστικοποίηση εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων
Η νέα διαδικασία θα είναι υποχρεωτική από τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 για τα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης δια θαλάσσης ή αεροπορικώς, ενώ αναμένεται να καταστήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας πιο ανταγωνιστικές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε περαιτέρω ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών με τη λειτουργία της ψηφιακής γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αποστολής ψηφιακού μηνύματος (ΙΕ590) στο σύστημα ICISnet.

 Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Ε.2050/2024), αυτοματοποιείται περαιτέρω η διαδικασία οριστικοποίησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων καθώς και εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών, παρέχοντας οδηγίες για τους εμπλεκόμενους μεταφορείς.

Με το νέο ψηφιακό μήνυμα επιβεβαίωσης εξόδου μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των εξαγωγών, επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ, η έκδοση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ και η διαδικασία αποδέσμευσης των εγγυήσεων για τα προϊόντα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ ψηφιοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία επιβεβαίωσης της εξόδου εμπορευμάτων για τους μεταφορείς στο τελωνείο εξόδου.

Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας ICISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > ECS - Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών. Το Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (ICISnet) έχει ενσωματώσει όλη τη λειτουργικότητα του παλαιού συστήματος ICIS, με τις κατάλληλες προσαρμογές και νέες απαιτήσεις. Υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή όλων των τελωνειακών παραστατικών και την ενημέρωση του συναλλασσομένου σε κάθε στάδιο της συναλλαγής του με τα Τελωνεία, παρέχοντας τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής των συνοδευτικών εγγράφων, όταν απαιτείται.

Το πληροφοριακό σύστημα ICISnet έχει αναπτυχθεί σε υποσυστήματα, τα οποία διαλειτουργούν μεταξύ τους, καθώς και με τρίτα πληροφοριακά συστήματα τόσο του Υπουργείου Οικονομικών (π.χ. το TAXIS) όσο και άλλων φορέων.

Το ICISnet απευθύνεται σε τρεις γενικές κατηγορίες χρηστών: εσωτερικούς χρήστες, που είναι οι τελωνειακοί υπάλληλοι και διεκπεραιώνουν την επιχειρησιακή διαδικασία των Τελωνείων, εξωτερικούς εξουσιοδοτημένους χρήστες, δηλαδή τους συναλλασσόμενους με τα Τελωνεία οικονομικούς φορείς που έχουν πιστοποιηθεί για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, και εξωτερικούς χρήστες με ελεύθερη πρόσβαση, όπως πολίτες ή οικονομικούς φορείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για τελωνειακά θέματα.