Οικονομία

Εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις, ποια προϊόντα ανατιμώνται και γιατί

Εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις, ποια προϊόντα ανατιμώνται και γιατί Φωτογραφία: pexels
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 3%, αυξημένος από το 2,5% του Ιουνίου.

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, με την κυβέρνηση και τα νοικοκυριά να έχουν ήδη λάβει μια πρώτη γεύση από τις εκτιμήσεις της Eurostat, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 3%, αυξημένος από το 2,5% του Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με τις σχεδόν πανηγυρικές διαρροές στα μέσα ενημέρωσης όταν ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις για τον δείκτη του Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου, αυτή τη φορά επικράτησε σιγή, με την ανησυχία να είναι έκδηλη.

Παρά τη σχετική συγκράτηση των τιμών στα τυποποιημένα τρόφιμα και στα είδη σούπερ μάρκετ, οι αυξήσεις σε προϊόντα όπως το φρέσκο γάλα, οι βρεφικές πάνες και τα είδη ατομικής υγιεινής, λόγω της μείωσης των παροχών από τους προμηθευτές προς τους λιανεμπόρους, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες φαίνεται να ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών, ενώ η πανώλη επηρεάζει τις τιμές των αιγοπροβάτων. Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην τιμή των πετρελαιοειδών.

Η κρίση στις ναυτιλιακές μεταφορές, που προκλήθηκε από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι προσωρινή, αυξάνοντας το μεταφορικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται, έστω και εν μέρει και με χρονική υστέρηση, στον τελικό καταναλωτή.