Οικονομία

Τι αλλάζει στη μοριοδότηση των υποψηφιοτήτων προϊσταμένων οργανικών μονάδων της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στη μοριοδότηση των υποψηφιοτήτων προϊσταμένων οργανικών μονάδων της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας, των οργάνων και των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Η τροποποίηση αυτή κρίνεται αναγκαία λόγω της υπάρχουσας ανισότητας στη μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης μεταξύ των υπαλλήλων της Αρχής και των υπαλλήλων εκτός αυτής.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ για τα έτη 2021 και 2022, η μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει για τους υπαλλήλους της Αρχής. Αντίθετα, για τους υπαλλήλους που δεν ανήκουν στην ΑΑΔΕ, η μοριοδότηση αυτή δεν εφαρμόζεται ακόμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξωτερικοί υπάλληλοι να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στις διαδικασίες επιλογής.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι, μέχρι την έναρξη της μοριοδότησης του κριτηρίου αξιολόγησης για όλους τους συμμετέχοντες, θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 38 του νόμου 4389/2016. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, όλοι οι υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων θα λαμβάνουν τον ανώτατο αριθμό μορίων, δηλαδή 1.000 μόρια. Αυτή η μεταβατική ρύθμιση εξασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους υποψήφιους, ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από την ΑΑΔΕ ή όχι.

Οι εκκρεμείς διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τον χρόνο δημοσίευσης της τροποποιημένης απόφασης, θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τα τυπικά και επαγγελματικά προσόντα των υποψήφιων, ο υπολογισμός των μορίων γίνεται βάσει των παρακάτω κριτηρίων:
- Βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 100 μόρια.
- Δεύτερος τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 30 μόρια (λαμβάνεται υπόψη εφόσον είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
- Συναφής με τη θέση μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας: 200 μόρια.

- Μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας: 70 μόρια.
- Συναφής μεταπτυχιακός τίτλος, που ενσωματώνεται σε βασικό τίτλο σπουδών (integrated master): 150 μόρια.
- Μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος, που ενσωματώνεται σε βασικό τίτλο (integrated master): 70 μόρια.

- Επιπλέον μεταπτυχιακοί τίτλοι, ανεξαρτήτως συνάφειας: 50 μόρια.
- Συναφές διδακτορικό δίπλωμα: 350 μόρια.
- Μη συναφές διδακτορικό δίπλωμα: 100 μόρια.
- Επιπλέον διδακτορικά διπλώματα, ανεξαρτήτως συνάφειας: 70 μόρια