Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος με άγνωστη επιδότηση για τον Αύγουστο - Αυτά είναι τα 3 μέτρα

Λογαριασμοί ρεύματος με άγνωστη επιδότηση για τον Αύγουστο - Αυτά είναι τα 3 μέτρα
Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, χωρίς να δώσει τα ποσά και πόσο θα ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά.

Την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα ποσά. Όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου θα υπάρξει επιδότηση, αλλά ακόμη δεν υπάρχει το ποσό. 

Για την ώρα η επιδότηση είναι στα «τυφλά», καθώς δεν είναι γνωστό το μέγεθος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως έγινε γνωστό οι επιδοτήσεις θα αφορούν πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο, θα υπάρχει όριο στις 500 Κιλοβατώρες και θα είναι οριζόντιες. Κοινωνικό τιμολόγιο και τιμολόγιο πολυτέκνων θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για 3 κινήσεις

-Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος δεν ανακοινώνεται.

-Επιδότηση νοικοκυριών θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Πότε και πόσο θα ανακοινωθεί τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου γιατί δεν ξέρουμε τις τιμές.

-Θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών πρόσθετο μηχανισμό.

Ξαφνικά έχουμε εκτίναξη σε τιμές ημερήσιες και τα βράδια ανεβαίνουμε, υπογράμμισε ο υπουργός. 

Επεσήμανε ότι τον Ιανουάριο πετύχαμε μέσες τιμές στα πράσινα τιμολόγια 14 σεντσ η κιλοβατώρα, στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και επιστρέψαμε κοντά σε αυτές του Ιανουαρίου, ίσως και μεγαλύτερη.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ο κ. Σκυλακάκης άρχισε τις ανακοινώσεις, εξηγώντας πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει: Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί. «Οι εξωγενείς παράγοντες λοιπόν είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Το θετικό που έχει υπάρξει είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερες ΑΠΕ».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει και ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας: Οι διασυνδέσεις με τα συστήματα του εξωτερικού.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως μία σημαντική παρέμβαση τον τελευταίο χρόνο ήταν η θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων, που δίνουν διάφορες επιλογές στους καταναλωτές. Το είδος του τιμολογίου δεν είναι «μία μαγική σφαίρα». Το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ, σημείωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο.

Όσον αφορά στους αγρότες, ο υπουργός τόνισε πως τους συμφέρει να μπουν στο ΓΕΑ. Όπως είπε τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο, με τον κ. Σκυλακάκη να αναφέρει ότι τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.

Ο κ. Σκυλακάκης θύμισε πως στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.