Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα γίνει η επιδότηση στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα γίνει η επιδότηση στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια
Από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα).

Οι καταναλωτές αυτοί πλήττονται από την επικείμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων τον επόμενο μήνα. Το όριο κατανάλωσης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρες τον μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το ποιοι δικαιούνται την επιδότηση και το τελικό ποσό της επιδότησης σε ευρώ ανά MWh θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου στις αρχές Αυγούστου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση έκτακτης ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο. Η εισφορά θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα καθοριστεί σύντομα μαζί με τη νομοθέτησή της, ενώ ο υπολογισμός της θα γίνει από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης σε περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς, όπως η παρούσα αύξηση των τιμών, για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηχανισμός αυτός είχε αξιοποιηθεί και στο παρελθόν και η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίησή του, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνιμες στρεβλώσεις της αγοράς που επηρεάζουν αρνητικά τους καταναλωτές.