Οικονομία

Τροφοδότης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας το καθεστώς εξαήμερης εργασίας

Τροφοδότης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας το καθεστώς εξαήμερης εργασίας Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Παράνομο το 82,6% των αιτήσεων

Τροφοδότης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποδεικνύεται το θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση καθεστώς εξαήμερης εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το 82,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του νόμου.

Συγκεκριμένα, από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση για τη χρήση του μέτρου, μόνο τα 291 πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για συνεχή λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι 1.380 παραρτήματα υπέβαλαν παράνομες αιτήσεις, προσπαθώντας να κάνουν χρήση ενός μέτρου για το οποίο δεν είχαν το δικαίωμα.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις αυτές, η εργασία που παρασχέθηκε από τους εργαζόμενους κρίνεται ως παράνομη και θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. 

Τα στοιχεία δείχνουν πως εργοδότες που γνώριζαν πως δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου παρόλα αυτά επιχείρησαν να υπαχθούν στο καθεστώς εξαήμερης εργασίας, κάτι που δείχνει πως ήδη είχαν τον τρόπο να επιβάλουν αυτό το καθεστώς στους εργαζομένους τους.