Οικονομία

ΙΚΑ: Δάνειο για να βγουν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

ΙΚΑ: Δάνειο για να βγουν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου ΙΚΑ: Δάνειο για να βγουν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου Φωτογραφία: ΙΚΑ: Δάνειο για να βγουν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου
ΙΚΑ: Δάνειο για να βγουν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Για να μπορέσει να καλύψει τη δαπάνη για τις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου, το ΙΚΑ αποφάσισε για άλλο ένα μήνα να προχωρήσει σε δανεισμό και σε μετατροπή ομολόγων σε repos. Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το ΔΣ του Ιδρύματος, θα υπάρξει δανεισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω των Ταμείων του Δημοσίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

 Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ θα βάλει «ενέχυρο» ομόλογα που διαθέτει, ύψους 150 εκατ. ευρώ και θα τα μετατρέψει σε repos για να καλύψει το σύνολο των 250 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις. Ουσιαστικά, η μετατροπή ομολόγων σε repos θα είναι ολιγοήμερη, μόλις 7 ημέρες, με στόχο την άντληση ρευστότητας. Ας σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είθισται να επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε μήνα, ενδεικτικό του μόνιμου, σχεδόν, προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

NETWORK