Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες, μέσω συμβολαιογράφων

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες, μέσω συμβολαιογράφων Φωτογραφία: SOOC/ ALEXANDROS MICHAELIDIS
Τι προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται και στις περιπτώσεις αποβιωσάντων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με αυτή την απόφαση, ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς έχει τη δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος και ψηφιακής έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ο συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς Taxisnet, χωρίς ο κληρονόμος να πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, ο συμβολαιογράφος πρέπει να έχει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο- για λογαριασμό του οποίου το λαμβάνει- είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος. Επίσης, πρέπει να έχει εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

Η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων από τους συμβολαιογράφους γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές.

Η νέα διαδικασία ισχύει και για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη ζητηθεί μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους πολίτες που έχουν υποβάλει αίτημα να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία μέσω του συμβολαιογράφου, ώστε να λάβουν άμεσα το πιστοποιητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ