Ελλάδα

Κέρκυρα: Σε πόρτες έκρυβαν τα χρήματα οι εφοριακοί - «Σπάει» η ομερτά, ανοίγουν τα στόματα (βίντεο)

Κέρκυρα: Σε πόρτες έκρυβαν τα χρήματα οι εφοριακοί - «Σπάει» η ομερτά, ανοίγουν τα στόματα (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ενώπιον του ανακριτή οδηγούνται την Τρίτη οι εφοριακοί. Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ στην Κέρκυρα.

Σε κουφώματα πόρτας είχε κρύψει ένα από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα 7.500 ευρώ και αυτή ήταν μία μόνο από τις ευφάνταστες κρυψώνες που είχαν βρει για να μην εντοπίζονται τα χρήματα.

Σε μία άλλη περίπτωση, τα έβαζαν – κατόπιν οδηγίας- σε έναν φουσκωμένο φάκελο, που απ’ έξω έγραφε ισοζύγια- αποδείξεις. Πλέον μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος των εφοριακών, έχει μεταβεί στην Κέρκυρα κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ για να ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, το ειδικό κλιμάκιο θα εφαρμόσει έρευνα ανάλογη με εκείνη της εφορίας Χαλκίδας, όπου είχε αποκαλυφθεί αντίστοιχο κύκλωμα με τη συμμετοχή εφοριακών.

eforiakoi-kerkyra_b93d5.jpg

Αυτό σημαίνει εξονυχιστικός έλεγχος στη δράση των εφοριακών που εμπλέκονται στο κύκλωμα και με αναδρομική ισχύ. Το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ θα ερευνήσει εξονυχιστικά τον τρόπο λειτουργίας της εφορίας Κέρκυρας αλλά και όλες τις υπηρεσίες που έχουν εργαστεί στο παρελθόν οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί.

Ωστόσο θα ερευνηθούν και οι επιχειρηματίες, που ενδεχομένως να έχουν κλείσει με περίεργο τρόπο τις υποθέσεις τους.

Ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί από τη ΔΥΟ Κέρκυρας έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους και την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή.

Το κύκλωμα των εφοριακών

Oι τέσσερις εφοριακοί και ο λογιστής, κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες. Αρχηγός της σπείρας εκβιαστών φέρεται να είναι ο υποδιευθυντής της εφορίας, ενώ τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εκβιασμών έχουν αποκαλυφθεί από τον Μάιο. Ένας ακόμη εφοριακός κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και τρεις πολίτες για δωροδοκία υπαλλήλου.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να εκβιάσει τουλάχιστον οκτώ επιχειρηματίες του νησιού. Ο αρχηγός του κυκλώματος των εκβιαστών, έδινε συμβουλές «αντι-παρακολούθησης» στους υφισταμένους του.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που έχει στα χέρια της η αστυνομία: «Την παίρνεις τηλέφωνο και κλείνεις ραντεβού για καφέ. Πηγαίνεις λίγο πιο πριν και τσεκάρεις φάτσες. Αν δεις οτι είναι δύο-τρεις τύποι, τίποτα περίεργες φάτσες δεν είναι ασφαλές να κάνεις νταλαβέρι. Την παίρνεις τηλέφωνο πέντε λεπτά αφού έχει έρθει και της λες “είμαι στο δρόμο, βγες από το μαγαζί και θα περάσω να σε πάρω με το αμάξι”. Θα κοιτάς πίσω τα αυτοκίνητα. Θα σταματήσεις απότομα. Πέντε λεπτά μετά, θα ξεκινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν δεις πως υπάρχει κάοπιο αμάξι που σε ακολουθεί, θα της πεις φύγε, θα σου πω άλλη ώρα».

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος, προσπαθούσε να δικαιολογήσει στους υφισταμένους του γιατί ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης οι συλληφθέντες τήρησαν αρνητική στάση και δήλωσαν ότι θα απολογηθούν παρουσία των συνηγόρων τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν κληθεί προς κατάθεση τουλάχιστον ένας ακόμα λογιστής, ενώ το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν και άλλοι υπάλληλοι αλλά και επαγγελματίες.