Οικονομία

Eurobank: Η ανάδειξη σε ισχυρό περιφερειακό όμιλο ο στόχος της Διοίκησης Καραβία

Eurobank: Η ανάδειξη σε ισχυρό περιφερειακό όμιλο ο στόχος της Διοίκησης Καραβία Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
Διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023

Η Eurobank προχωρά στη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της στην επιχειρηματική κανονικότητα.

«Με υπομονή, επιμονή και σχεδιασμό προσβλέπαμε στη σημερινή μέρα, η οποία είναι ιστορική για τη στήριξη των μετόχων μας,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023 είναι δείγμα της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα. Υπενθύμισε δε την πρόσφατη επιστροφή της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

Σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση για την αύξηση του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, όπου η Eurobank κατέχει ήδη το 55,5%. Στη Βουλγαρία, η τράπεζα θα συνεχίσει την ανάπτυξη των εργασιών της. «Αναπτυσσόμαστε σε αγορές με συστημική θέση, που θα προσδώσουν αξία στην τράπεζα,» υπογράμμισε.

Ο κ. Καραβίας τόνισε την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξάνει τις επενδύσεις κατά 6,7% ετησίως μέχρι το 2033 για να φτάσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος, ωστόσο πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια,» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, σημείωσε τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο υψηλός βαθμός κατανάλωσης στο ΑΕΠ, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων και οι υψηλές εισαγωγές.

«Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, με εξυγίανση των ισολογισμών, κατάκτηση της κερδοφορίας και ισχυρή ρευστότητα. Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες σηματοδοτεί τη μετάβαση στην κανονικότητα,» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Eurobank θα συνεχίσει να πρωτοπορεί δημιουργώντας αξία και ευημερία.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι η Eurobank υπήρξε η πρώτη που ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ. «Η ελληνική οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει σε σχέση με την ευρωζώνη. Για το 2024 – 2025 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 2,2% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ το πρόβλημα του πληθωρισμού βελτιώνεται συνεχώς,» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ανεργία επιμένει σε διψήφια ποσοστά, με πολλούς κλάδους να αναφέρουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

# TAGS