Οικονομία

Πόθεν Έσχες: Τι αλλάζει με το τραπεζικό απόρρητο

Πόθεν Έσχες: Τι αλλάζει με το τραπεζικό απόρρητο
Αλλαγές στον τρόπο υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, καθιερώνεται η υποχρέωση των υπόχρεων προσώπων να μεταφέρουν αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.pothen.gr τα δεδομένα που καθορίζονται στο ίδιο άρθρο, αυξάνοντας το είδος και τον αριθμό των δεδομένων που μεταφέρονται υποχρεωτικά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), στοιχεία ακινήτων, καταθετικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών, φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, στοιχεία θυρίδων, μεταφορικών μέσων και συμμετοχών σε εταιρείες ή επιχειρήσεις.

Οι υπόχρεοι θα έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που μεταφέρονται αυτόματα και θα μπορούν να τροποποιούν τη δήλωση, διαγράφοντας ή προσθέτοντας εγγραφές, και να αναρτούν σχετικά δικαιολογητικά. Τα δεδομένα που μεταφέρονται στην εφαρμογή θα διαγράφονται από τα αρχεία των διαλειτουργούντων φορέων μετά τη διαβίβασή τους, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην εφαρμογή όλα τα δεδομένα που διαθέτουν για τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων. Για τη διασφάλιση της ορθής συμπλήρωσης και της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα στοιχεία ακόμη και αν δεν είναι δυνατή η αυτόματη μεταφορά τους.

Επίσης, καθορίζονται οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των δεδομένων από τους φορείς, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αυτόματης επισύναψης των στοιχείων, οι φορείς υποχρεούνται να παρέχουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σχετικού αιτήματος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την άρση των διατάξεων περί επαγγελματικού τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου για τους σκοπούς του νόμου και περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες εγγράφων και δικαιολογητικών που επισυνάπτονται στη δήλωση για την κάλυψη των νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.