Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η παράταση και οι τροποποιητικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η παράταση και οι τροποποιητικές δηλώσεις
Περιθώριο μιας εβδομάδας έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2023, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει εάν το υπουργείο Οικονομικών δώσει την πολυαναμενόμενη παράταση.

Με τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που μπορούν να υποβληθούν χωρίς πρόστιμο έως τις 31η Ιουλίου 2024 οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι που υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και διαπιστώνουν εκ των υστέρων λάθη ή και παραλείψεις στους κωδικούς που έχουν συμπληρώσει μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να απειλούνται με πρόστιμα.

Μόλις ο φορολογούμενος επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του φορολογούμενου και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της φορολογικής διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οποίων η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης και ζητούνται δικαιολογητικά, προσκομίζονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε κωδικούς της δήλωσης για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.