Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Περιθώριο 48 ωρών για την υποβολή τροποποιητικών

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Περιθώριο 48 ωρών για την υποβολή τροποποιητικών Φωτογραφία: intime
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή να συμπληρώσουν ελλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Αυτή η προθεσμία δίνει την ευκαιρία να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις 2024, είτε για να διορθώσουν στοιχεία που έχουν ήδη υποβληθεί, είτε για να συμπεριλάβουν πληροφορίες που έχουν παραλείψει. Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, και σε αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν τα έντυπα Ε2 ή Ε3 αν απαιτούνται, συνοδεύοντας το έντυπο Ε1.

Κατά την υποβολή μιας τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα από την αρχική δήλωση μεταφέρονται αυτόματα στη νέα, διευκολύνοντας τον φορολογούμενο να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που δήλωσε λανθασμένα ότι κατοικεί σε δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία, ενώ στην πραγματικότητα φιλοξενείται, μπορεί να διορθώσει αυτή την πληροφορία. Η διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει στον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαγράφοντας τη δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία και συμπληρώνοντας την ένδειξη «Φιλοξενία» στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

Επίσης, αν κάποιος αγόρασε αυτοκίνητο το 2023 και ξέχασε να δηλώσει το ποσό από την πώληση του παλαιού αυτοκινήτου, μπορεί να το διορθώσει συμπληρώνοντας τον κωδικό 781-782 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στον μηδενισμό του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει από τις διορθώσεις αυτές θα αντικαταστήσει την αρχική και θα γίνει νέα εκκαθάριση. Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 2 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα αποφύγουν τα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ που επιβάλλονται για καθυστερημένες δηλώσεις. Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα αν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει είναι έως 100 ευρώ.

Εάν υπάρχουν συστημικά λάθη ή καθυστερήσεις από την ΑΑΔΕ, οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβάλουν έγγραφες αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας τη διαγραφή άδικων προστίμων ή την επιτάχυνση των διαδικασιών.