Οικονομία

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, λόγω τουρισμού - Eurostat

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, λόγω τουρισμού - Eurostat Φωτογραφία: Eurokinissi
Καθώς εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, όπως διαμονή, εστίαση και ψυχαγωγία, έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο στο 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, σε σύγκριση με 2,5% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν μηνιαία μείωση κατά 0,4%, υποδηλώνοντας μια σύνθετη δυναμική στην αγορά.

Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο. Αναλύοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, φτάνοντας στο 4,0%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,3% (από 2,4% τον Ιούνιο), η ενέργεια με 1,3% (από 0,2%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,8% (από 0,7%).

{https://x.com/EU_Eurostat/status/1818572315094929908}

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σε αυτή την κατηγορία σημείωσαν μικρή πτώση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα φαίνεται να συνεισφέρει στην πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat. Καθώς εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, όπως διαμονή, εστίαση και ψυχαγωγία, έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις εισαγωγές αγαθών για την κάλυψη των αναγκών των τουριστών, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς λόγω της αυξημένης ανάγκης για εργατικό δυναμικό, συμβάλλουν στην πληθωριστική πίεση. Αυτή η κατάσταση ανησυχεί οικονομολόγους και καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις τιμών επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής.