Οικονομία

Υποχρεωτική η σήμανση για POS σε όλα τα ταξί, τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες

Υποχρεωτική η σήμανση για POS σε όλα τα ταξί, τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Σε περίπτωση που κάποιο ταξί δεν φέρει τη σήμανση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ

Απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, καθιστά υποχρεωτική την ανάρτηση ενημερωτικής σήμανσης σε όλα τα ΤΑΞΙ, ώστε οι επιβάτες να γνωρίζουν την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σήμανση αυτή θα έχει τη μορφή αυτοκόλλητου που θα τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. Το αυτοκόλλητο θα είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά και τα αγγλικά, και θα περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

«Ο οδηγός υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά ή πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη».

Η παραγωγή του αυτοκόλλητου θα πραγματοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Αρχής. Η ΑΑΔΕ θα παραδώσει τα αυτοκόλλητα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, η οποία θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι θα τοποθετηθούν σε όλα τα οχήματα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους.

Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στη διευκόλυνση των συναλλαγών με κάρτες και την αύξηση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. Σε περίπτωση που κάποιο ΤΑΞΙ δεν φέρει τη σήμανση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.